sIhepj_5bdc3ab3a02801_71751629-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ТЕЛМИСКИ АРХИЕПИСКОП ИОВ (ГЕЧ) (ВСЕЛЕНСКА ПАТРИАРШИЯ):   „НОВИТЕ ЦЪРКВИ В РУСИЯ, ГЪРЦИЯ, СЪРБИЯ, РУМЪНИЯ, ПОЛША, АЛБАНИЯ, БЪЛГАРИЯ, ГРУЗИЯ, ЧЕХОСЛОВАКИЯ СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИРАШИЯ И В ЕДИН МОМЕНТ, АКО ТЯ ПРЕЦЕНИ, МОЖЕ И ДА ОТМЕНИ СТАТУТА ИМ"  Вселенските събори са дали на Вселенската Патриаршия привилегии и ако ние не ги признаем, тогава сами отпадаме от Православието, заяви архиепископ Иов (Геча).

Ако Вселенската Патриаршия сметне за нужно, тя може и да отмени статута на автокефалия на друга Църква. Това каза представителят на Вселенската Патриаршия към Световния съвет на църквите Телмиският арихепископ Иов (Геча) в интервю на ВВС, публикувано на 2 ноември.

 

Кометирайки заявлението на Руската православна църква за това, че Вселенската Патриаршия фактически се е лишила от статута на лидер на световното Православие, архиепископ Иов отбеляза, че „центърът на световното Православие от никого и никога не може да се постави под въпрос“.

Вселенските събори са дали на Римския престол и на Константинополския престол, като втори след него, еднакви привилегии – поясни йерархът. – Ако не признаем това, значи не признаваме учението на Вселенските събори и отпадаме от Православието“.

Йерархът напомни, че Православните църкви в Русия, Гърция, Сърбия, Румъния, Полша, Албания, България, Грузия и Чехословакия не са били утвърдени на Вселенски събори, а именно Константинопол им е дал статут на съществуване.

И по принцип, както смятат някои канонисти, доколкото тези нови автокефалии или нови Патриаршии никога не са били утвърждавани на Вселенски събори, доколкото те са били създадени от Вселенската Патриаршия, то в някакъв момент, ако Вселенската Патриаршия сметне това за нужно, тя може и да отмени този статут“, заяви владика Иов.

На въпрос, може ли в такъв случай Вселенската Патриаршия да отнеме патриашеското достойнство от Московската катедра, архиепископ Иов изрази надежда, че РПЦ „ще се обърне към разума и ще се върне в единение с Вселенския престол, защото Вселенският престол не желае да къса отношенията си с Православната Църква в Русия“.

„Но ако такава ситуация продължи дълго време, тогава разбира се, Вселенският престол, като Първи престол на всемирното Православие, ще бъде принуден да вземе определени мерки. Да прибегне към определени решения, за да гарантира единството на Църквата“ – съобщи представителят на Вселенската Патриаршия.

В отговор на интервюто на архиепископа Зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки (ОВЦС) на Украинската православна църква (УПЦ) протойерей Николай Данилевич отговори, че Константинопол не съществува от 565 години, за разлика от Украинската православна църква, и че заявленията на отделни представители на Вселенската Патриаршия за това, че УПЦ повече не съществува, приличат на каноничен сюрреализъм, т.е. фантастика.

 

На снимката: Телмиски архиепископ Иов (Геча)

 

Заглавието е по цитат от интервю за BBC - тук.

Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.