ECR_6557 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В МОСКВА, НАЧЕЛО С МИТРОПОЛИТ КИПРИАН, ОТСЛУЖИ БОЖЕСТВЕНА СВ. ЛИТУРГИЯ С ВОЛОКОЛАМСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН На 3 февруари 2019 г., в 36-ата седмица след Петдесетница, председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион оглави Божествената света Литургия в храма в чест на иконата на Пресвета Богородица Всех скорбящих Радост” (Преображенски”, това е другото наименование на храма) на ул. Голяма Ординка” в Москва.

 

ECR_6772 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В МОСКВА, НАЧЕЛО С МИТРОПОЛИТ КИПРИАН, ОТСЛУЖИ БОЖЕСТВЕНА СВ. ЛИТУРГИЯ С ВОЛОКОЛАМСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОНБогослужението бе извършено в съслужение със Старозагорския митрополит Киприан, представителя на Българския патриарх при Московския и на цяла Русия архимандрит Теоктист (Димитров), свещеноиконом Цветан Иванов, протойерей Живко Желев, клирици на храма. Дяконският чин беше възглавяван от протодякон Константин Барган. Митрополит Иларион отправи молитва за мир в Украйна и се обърна към присъстващите с архипастирско слово. Той приветства сърдечно българското представителсто, отбелязвайки: Много съм радостен, че Вие, владика Киприан, оглавявате делегацията на Българската православна църква за тържествата в чест на 10-летието от интронизацията на Негово Светейшество патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Нашите Църкви са свързани от многовековни братски връзки. Това са и общата вяра, и общото наследство на славянските просветители светите Кирил и Методий, и кръвта на нашите воини, която е пролята за освобождението на България. Всичко това и много друго е записано със златни букви в историята на нашите Църкви и на нашите народи. Бих искал, приветствайки Вас в този свят храм, да изразя надежда, че между нашите Църкви ще се съхранят най-близки и добри отношения, и че особено в трудни моменти за живота ще се поддържаме едни други. Желая на Вас, скъпи владико, Божията помощ в служението, което Господ е възложил на Вас, а на Вашето паство – благословение.”

От своя страна митрополит Киприан благодари на Волоколамския митрополит Иларион за поканата за съвместна молитва и богослужение в храма на иконата на Пресвета Богородица Всех скорбящих Радост” и помоли да предадат на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия приветствия от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Ще се молим нашите братски Църкви винаги да са в единомислие и изпълнение на Христовите заповеди. Господ ни е дал завет да съхраним единството. Затова ние винаги ще се молим за eдната свята и апостолска Църква”, подчерта в словото си митрополит Киприан.

В службата участие взе и Синодалният хор на Московската патриаршия. 

 

Към публикацията в сайта на Старозагорска св. митрополия - тук.

 

+ + +

По решение на Св. Синод на Българската православна църква българската делегация участва в тържествата по повод 10-годишнината от интронизацията на патриарх Кирил.

Делегацията е била оглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит Киприян и Видинския митрополит Даниил, които са прочели приветствие от името на Българския патриарх Неофит. Митрополит Даниил е съслужил в Дивеево.

За отбелязване на годишнината са дошли и предстоятелите на Антиохийската и Сръбската патриаршии – Техни Светейшества патриарх Йоан X и патрирах Ириней, предстоятеля на Православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав.

В тържествата са взели участие представители и от други Поместни православни църкви и делегати на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Румънската и Сръбската патриаршии, както и представители на Полската православна църква и Православната църква на Чешките земи и Словакия.

 

 

ECR_6567 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В МОСКВА, НАЧЕЛО С МИТРОПОЛИТ КИПРИАН, ОТСЛУЖИ БОЖЕСТВЕНА СВ. ЛИТУРГИЯ С ВОЛОКОЛАМСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ECR_6669 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В МОСКВА, НАЧЕЛО С МИТРОПОЛИТ КИПРИАН, ОТСЛУЖИ БОЖЕСТВЕНА СВ. ЛИТУРГИЯ С ВОЛОКОЛАМСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ECR_6560 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В МОСКВА, НАЧЕЛО С МИТРОПОЛИТ КИПРИАН, ОТСЛУЖИ БОЖЕСТВЕНА СВ. ЛИТУРГИЯ С ВОЛОКОЛАМСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН