111734.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ НА КИПЪРСКАТА ЦЪРКВА СЕ СРЕЩНА С БЪЛГАРСКИЯ, СРЪБСКИЯ ПАТРИАРХ И ГРЪЦКИЯ АРХИЕПИСКОП ПО УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС  (ОБНОВЕНО)Кипърският архиепископ Хризостом II, който пое върху себе си ролята на посредник в разрешаването на „украинския въпрос“, се срещна с Предстоятелите на Българската, Сръбската и Гръцката (Еладската) православна църква. По-рано той беше съобщил, че планира да обсъди религиозната ситуация в Украйна с главите на Сръбската, Гръцката и Българската православна църква.

По информация на официалния сайт на Българската Патриаршия, на срещата на 20 май 2019 г. в София са присъствали йерарси на Българската Църква, сред които – Техни Високопреосвещенства Пловдивски митрополит Николай, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Няколко дни преди това, на 17 май 2019 г., в Белград Предстоятелят на Кипърската православна църква се е срещнал със Сръбския патриарх Ириней. Междувременно на проведения от 9 до 18 май 2019 г. Архиерейски събор на Сръбската православна църква в манастира Жича и град Кралево, беше направена оценка на украинския църковен въпрос, публикувана в официалното съобщение за пресата:

„Най-големият проблем на Православната Църква днес е църковният разкол в Украйна и неудачният опит на Вселенската Патриаршия да реши проблема едностранно, без диалог с каноничната Църква в Украйна и с Руската православна църква, и като цяло без общоправославни консултации“.

Йерарсите подчертават: „В това отношение Съборът потвърждава предишната си позиция: нашата Църква не признава новосъздадената структура в Украйна начело с гражданите Денисенко и Думенко.

Сръбските архиереи потвърдиха и подкрепата си за каноничната Украинска православна църква начело с Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

21 май 2019 г. Предстоятелят на Кипърската православна църква Хризостом II се срещна с Предстоятеля на Гръцката (Еладската) православна църква архиепископ Йероним, предаде гръцката информационна агенция «Romfea.gr». Обсъждането на религиозната ситуация в Украйна продължило повече от 2 часа.

По време на беседата архиепископ Хризостом e информирал архиепископ Иероним за резултати от срещите с Предстоятелите на Сръбската и Българската православна църква – Техни Светейшества Сръбския патриарх Ириней и Българския патриарх Неофит.

„Трябва да бъдем внимателни, за да не направим грешка за Църквата, защото този грях е пред Бога! Затова ръководен принцип в нашите действия трябва да бъде точното съблюдаване на интересите на Църквата“ – подчертал архиепископ Хризостом II.

Той отбелязалпред Църквата стоят няколко въпроси и проблеми, които трябва да се решават с „мъжество и оптимизъм“.

Предстоятелят на Гръцката православна църква се съгласил с неговите опасения и разсъждения.

„Ние всички трябва да гледаме на проблема сериозно и отговорно“ – отбелязал архиепископ Йероним II.

Той призовал да не се поддържат лични интереси, а да се съблюдават интересите на Цървата и грижите за нейното единство.

Ние сме хора и правим грешки, но по Божия милост сме длъжни да ги преодоляваме, заключил Предстоятелят на Гръцката Църква.

Кипърският архиепископ Хризостом II ще се срещне също и с Предстоятеля на Руската православна църква, Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, за да му предложи план за решаването на „украинския църковен проблем“. 

Oще по темата в нашата рубрика "Украинският църковен въпрос от XXI в."

На снимката: Кипърският архиепископ Хризостом II