G0NUqd_5e1055c3e3b036_88867348-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - ГРУЗИНСКИЯТ ПАТРИАРХ ИЛИЯ II ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 87-И РОЖДЕН ДЕН (2)

На 4 януари 2020 г. Предстоятелят на Грузинската православна църква патриарх Илия II отбеляза 87-ия си рожден ден, а в края на 2019 г. се навършиха 42 години от патриаршеската му интронизация.

Светейшият и Блаженейши Католикос патриарх, архиепископ на Мцхета-Тбилиси и митрополит на Пицунда и Цхум-Абхазети Илия II (груз. კათოლიკოს-პატრიარქიილია II); в света Ираклий Георгиевич Гудушаури-Шиолашвили, е избран за Грузински патриарх на 23 декември 1977 г.

Изминалите 42 години от неговото патриаршеско служение са благодатни за възраждането на светото Православие в Грузия, чиято история е пример за преданост към нашия Господ Иисус Христос. Сред мъчениците и изповедниците на светата вяра има християни от всички слоеве – от обикновени хора до членове на царските семейства.

Грузинската земя е първият дял на Божията майка, макар че в момента на избиране на младия патриарх през 1977 г., в резултат на войнстващия атеизъм в СССР били останали малко над 40 действащи енории и около стотина свещенослужители, повечето на преклонна възраст.

Днес по молитвите и неуморния труд на патриарх Илия II в Грузия има около хиляда храма, а всички сега действащи епископи са ръкоположени лично от патриарха. С негова помощ е възродена и духовната грузинска школа.

Грузинският патриарх е обичан в родината си, заради всеотдайното му обгрижване на народа и Църквата и активната му позиция по въпросите, засягащи държавата и семейството.

Грузинската православна църква реагира преди време категорично на опитите да бъде легализирано като доходно отглеждането на марихуана за износ, за медицински и козметични цели. „За какво ни е такава икономика, ако изгубим нашите деца?“ – заяви  тогава патриархът.

Католикос-патриарх Илия II е инициатор за забрана на абортите в Грузия по законодателен път, като престъпление, и създаване на положителен образ на многодетните фамилии. Сам той неведнъж е ставал кръстник на третите и родените след тях деца на хиляди грузински семейства.

С мисъл за спасението на хилядите грузинци, заминали зад граница, с благословението и трудовете на патриарха беше възстановена  Белгийско-холандската епархия на Грузинската православна църква. „Появиха се нови грузински епархии. Но това не е с цел да се утвърдят грузинците там. А да се върнат. … Народът цъфти върху своята земя. Той трябва да бъде близо до корените си. Където са неговите баби и дядовци. Където са костите на предците му”.

 

На многая  лета, во здравие и спасение, Ваше Светейшество!