osveshtavane%20033 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

Храмовата икона на св. прпмчк Еразъм Охридски

На 7 юли 2012 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил направи първа копка на храм "Св. прпмчк Еразъм Охридски" в с. Василево, общ. Генерал Тошево, обл. Добрич.

Селото е едно от най-големите в този район и е със смесено население. Идеята за построяване на православен храм тлеела от години у хората, но никой не се наемал да инициира строителството му. Въпреки всичко строителството му започна на 10 октомври 2012 г., като още тогава църковното настоятелство си постави срок - на 2 юни да бъде осветен.

 

Бих желал да споделя, че въпреки финансовата криза много фирми и благочестиви християни помогнаха със средства за построяването и благоукрасяването на този храм. Трудно е днес, във време, когато материалните ценности са изпреварили духовните, да мотивираш хората да повярват истински в Истинния Бог, нашия Спасител Господ Иисус Христос, но със строежа на нови храмове тази цел е постижима и реална.

В деня, в който цяла България свежда глава, за да почете паметта на Христо Ботев, Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил освети новопостроения храм "Св. прпмчк Еразъм Охридски" - името бе дадено от самия митрополит и се оказа уникално за цялата страна. На освещаването присъстваха архиерейският наместник на Добрич иконом Иван Дойчев, архим. Методий, йером. Филип, председателят на църковното настоятелство свещеник Петър Димитров и др. Храмът се оказа малък, за да побере желаещите да присъстват на светата Литургия, на която ангелогласно пяха Димитър Арнаудов, Валери Попов и др.

Много хора казваха, че напразно строим храма в това село, защото районът бил със смесено население, но аз знам, че със силата на Светия Дух са ставали много чудеса, митари са станали апостоли, разбойници са влизали в Царството небесно, грешници са ставали велики праведници.

В Неделята на Самарянката е уместно да цитирам Херсонския архиепископ Димитрий. Той казва: "Моли се на Бога с дух този, който, произнасяйки думите на молитвите, ги произнася не само с уста, а с цялата си душа и сърце". Надявам се, че макар и некръстени, много от хората биха се обърнали към Православната църква, ако ние показваме любов, смирение и кротост, защото именно така ще отворим широко дверите на новопостроения храм, а и на много други.

Благодаря на всички, които участваха в построяването на този храм и най-вече на "ИВ-СТРОЙ 87" ЕООД гр. Костенец, които построиха храма, и на "Свети Стилиян" ООД гр. Пловдив, които го благоукрасиха!


 

245 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

Първа копка

 

 

001 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Храм "Св. прпмчк Еразъм Охридски" в строеж

 

 

osveshtavane%20005 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новият храм

 

 

osveshtavane%20067 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

osveshtavane%20089 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

osveshtavane%20090 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

osveshtavane%20144 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски

митрополит Кирил

 

 

 

osveshtavane%20232 Всемирното Православие - НОВ ХРАМ В СЕЛО ВАСИЛЕВО, ОБЩ. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, ОБЛ. ДОБРИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приемане на св. Причастие

 

 

 

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg