mitropolit_ioanikij Всемирното Православие - СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ “ ЦЪРКВАТА Е СКРИТО, ТИХОТО ПРИСТАНИЩЕ – ТЯ ВИНАГИ ПРИЗОВАВА С КРОТОСТ И СМИРЕНИЕ “

Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий, в свое интервю за радио Хоризонт, коментира желанието на община Царево да постави статуя на тракийска богиня, която да се превърне в  културна забележителност за морския град.

За кмета на града статуята се явява образ не на божество, а на царица, а изработената вече статуя е съвършено творение на изкуството.

 От сливенска митрополия не приемат посочените аргументи, тъй като поставянето на статуята   означава възраждане на култ към езически идоли. Митрополит Йоаникий напомня, че  България е православна страна. Скоро ще се навършат 1150 години, откакто сме приели православната вяра… За мен трябва да се потвърди, че не е някаква богиня, но все пак възвръщане към езичеството за нас е неприемливо и непозволено.

В своето интервю митрополит Йоаникий коментира и своето отношение към църковния календар  (понастоющем в православния свят се служи по два календара  – юлианският и григорианският)дискусия, която наскоро бе подновена от дядо Амвросий - икумен на Славянобългарски манастир Св. Великомъченик Георги Зограф.

Интервюто в цялост можете да изслушате тук.