IMG_0007 Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ ЩЕ РАБОТИ ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ВЯРАТА

Разширяването на вярата и на православието ще е приоритет за новия Неврокопски митрополит Серафим, който беше избран от Светия синод в неделя.

„Това е основно задължение и на Църквата, на свещенослужителите, и разбира се, на митрополита като надзорник за това как и колко се проповядва и благовести, така че да може до всички да бъде достъпно Словото Божие и да могат да бъдат привличани хората и приобщавани към тайнствения, към благодатния живот на Църквата. Така че това винаги е номер едно в служението на всеки един духовник - от дякона до архиерхерея", коментира митрополит Серафим пред БНР.

По думите му Неврокопската епархия има положена много добра, здрава духовна основа от блаженопочиналия митрополит Натанаил, така че, който и да е бил избран, е щял да има базата, за да може да надгражда и да умножава плодовете на „тази духовна нива".

Митрополит Серафим беше категоричен, че не е имало злоупотреби във финансовите дела на Неврокопската епархия, в каквито беше обвиняван предшественикът му Натанаил.

„Категорично не! В това съм убеден! Мисля, че няма такива неща", каза той.

Въдворяването на отец Серафим ще бъде на 24 януари. Общинският съвет в Гоце Делчев ще заседава в сряда. Очакванията са да определи деня за неучебен и неприсъствен, за да могат повече хора да посрещнат духовника.


На снимката: Българският патриарх Неофит и новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим


Сн. Весела Игнатова,

www.bg-patriarshia.bg,