8 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ о. Йоан Карамихалев

Вчера в салона на Софийска св. митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит беше представена книгата „Сборник неделни и празнични проповеди на съвременни руски проповедници” (том I и том II). Неин съставител и преводач е протойерей Йоан Карамихалев от столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия”.

 

На събитието присъстваха Светейшият Български патриарх Неофит и Техни Високопреосвещенства митрополитите: Врачански Калиник, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил и Варненски и Великопреславски Йоан; протосингелът на Софийска митрополия ставроф. иконом Ангел Ангелов, настоятелят на Патриаршеското Подворие на РПЦ в София архимандрит Филип (Василцев). Тук бяха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Р България г-н Ю. Исаков, директорът на Руския културно-информационен център в София г-н В. Баженов, директорът на „Дом на Москва” в София г-н Б. Громов, г-жа д-р Светлана Шаренкова – председател на Форум „България-Русия”, презвитера Александра Карамихалева – председател на Отдела „Връзки с обществеността” към Св. Синод на БПЦ, свещеници, преподаватели, семинаристи, журналисти и граждани.

Презентацията беше открита с изпълнения на хора на Патриаршеското подворие в София (Руската църква).

Сборникът беше представен от Видинския митрополит Дометиан, който е автор на предисловието към сборника, г-жа Светлана Шаренкова - председател на Форум „България – Русия”, издател на двутомника, и от г-н Дарин Алексиев, преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

В самото начало г-жа Шаренкова обяви, че от Фонда „България-Русия” се правят две дарения: едното включва 1000 тома от представяния „Сборник неделни и празнични проповеди на съвременни руски проповедници” (том I и том II) - за българските храмове и манастири. Второто е за строящия се храм в Москва, посветен на великия българин св. Киприян (1330-1406 г.) – митрополит Московски и на цяла Русия.

Двутомникът е съставен за пет години, съдържа 354 проповеди и общо 1074 страници. Изтъкнато беше, че е написан на достъпен език – истински мост между св. Отци на Църквата и днешното време. Почти всички автори са живели през XX век.


В словото си авторът на предговора Видинският митрополит Дометиан цитира думите на св. ап. Павел, че „вярата идва от слушане на Словото Божие”. Той каза още: „Съвсем навреме нашият събрат в Господа отец Йоан Карамихалев се е потрудил с голяма ревност да подбере, да преведе и да доведе до нашето верово съзнание над 300 проповеди в двата тома, които съдържат 1074 страници. Можете да си представите какво богатство представляват тези два тома: неделни поучения за цялата година (от Томина Неделя до Вайя - Цветница), върху които има и по три и по четири проповеди от различни талантливи съвременни проповедници на великата Руска православна църква, во главе с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е известен, че е богодаруван с дара на словото. Вторият том обхваща празнични и светийски проповеди от Възкресение до Велика събота.

Всичко това е събрано като един благоуханен словесен букет, който ние, духовниците, а и други отделни християни и научни работници биха могли да го имат в ръцете си като духовна книга и да проповядват словото на Истината и да утвърждават вярата и благочестието у народа. В тези два тома прави впечатление, че авторите им не само разкриват евангелските празнични и светийски жизнеописания, разкази, библейски сцени и пр., но и засягат въпросите, породени от нашето време, което за голямо съжаление не е на най-голяма духовна висота. Това са въпросите за екологията, човешката душевност и чистота, отношението към човека като венец на Божието творение, към неговото здраве и болки, към плюсовете и минусите на технологичния век. Всичко това дава още по-голяма ценност на тези две книги с проповеди”.

Съставителят и преводач на сборника с проповеди прот. Йоан Карамихалев каза, че при работата си се е постарал да предложи проповеди, които, според характеристиката на ученика на св. Йоан Златоуст преподобни Исидор Пелусиот, са изпълнени „с истинност, краткост, ясност, благовременност”.

„Като някогашен преподавател по Омилетика в Софийската духовна семинария ясно осъзнавах важността на проповедта, за да достигне Божието слово и нравствените послания на християнството до душите на вярващите и да станат те ръководни в живота им. Затова, след като приех тайнството свещенство, се стараех за всяка отслужвана от мен богослужба да подготвя проповед и тя да бъде кратка, но по същество, с ясно нравствено послание, актуална и въздействаща”.

Идеята за сборника се ражда, когато преди няколко години към храм „Св. София” възниква сайтът „Православна младеж” и о. Йоан Карамихалев започва да публикува на страниците му авторски и преводни проповеди. След положителния отзвук от събратя свещеници той приема да подготвя проповеди за всяка неделя и за всеки празник, така че онези от свещенослужители, които, поради заетост, нямат възможност сами да съставят проповеди, да ползват публикуваните от него в сайта.

След 3-4 години се стига до решението натрупаните проповеди да бъдат събрани в сборник, за да достигнат те и до онези усърдни свещенослужители, които не ползват Интернет. Идеята се осъществява благодарение на Форум „България – Русия” с председател г-жа Светлана Шаренкова.

Двата тома на сборника съдържат общо 354 проповеди на водещи руски йерарси и свещеници като предстоятеля на Руската православна Църква Светейшия патриарх Кирил, чиито проповеди съставляват една седма част от съдържанието на сборника, на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), Киевския митрополит Владимир (Сабодан), Омския митрополит Владимир (Иким), Сурожския митрополит Антоний (Блум); архим. Тихон (Шевкунов), схиархимандрит Авраам (Рейдман), прот. Димитрий Смирнов, прот. Александър Шаргунов, прот. Алексей Умински, на съвременни духоносни старци като архим. Йоан (Крестянкин), схиархимандрит Йоан (Маслов), архим. Кирил (Павлов), на изповедници на вярата и новомъченици като св. Лука, архиепископ Симферополски, свщмчк Тадей (Успенски), свщмчк Григорий Шлисенбургски.

Отец Йоан Карамихалев благодари на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който, още като Русенски митрополит е имал поглед към делото, което върши, и винаги го е насърчавал. Изказа благодарност и на Видинския митрополит Дометиан, оценил ползата от издаването на сборника и написал предисловието му; както и на г-жа Светлана Шаренкова, председател на Форум „България – Русия” – издател на този сборник.

Представянето си о. Йоан завърши отново с цитат на св. ап. Павел: „нито който сади е нещо, нито който полива, а всичко е Бог, Който прави да расте” ( Кор. 3: 7).

Настоятелят на Патриаршеското Подворие на РПЦ в София архимандрит Филип (Василцев) предаде на участниците в презентацията приветствието на Председателя на Отдела за външно-църковни връзки към Московската патриаршия Волоколамския митрополит Иларион Алфеев и подчерта изключителното значение на изданието.

Той припомни, че началото на руския духовен живот, в това число началото на църковната проповед в Древна Русия е положено от български духовници. Подчерта, че съвременната руска проповед също е свързана с България. Един от най-знаменитите проповедници на XX век – протойерей Всеволод Шпилер (1902 - 1984 г.) е бил духовно чедо на архиепископ Серафим (Соболев) (1881-1950 г.), чиито свети мощи се намират в криптата на Руската църква в София. След завръщането си в Русия духовният старец, богослов и проповедник Всеволод Шпилер повече от 30 години е настоятел на Николо-Кузнецкия храм в Москва, възпитавайки духовно голям брой свещеници. Особено място в неговото книжовно наследство заемат проповедите, които с необикновена сила и яснота отговарят на най-трудните въпроси на съвременността. Наричали са го Московския Златоуст.
Архимандрит Филип говори за важността на проповедта, която може да спаси човешки живот. Разказа за случай, когато един отчаян човек, решен на самоубийство, попаднал в храма точно по време на проповедта, която докоснала и спасила душата му.
Срещата завърши с постен коктейл и раздаване на книгата по списък, вкл. и на семинаристите от 4-ти клас на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, с пожелание да я прилагат и като начин на живот.


2 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ

 

 

 

 

 

 

 

Българският патриарх Неофит, Врачански митрополит Калиник, Видински митрополит Дометиан и Великотърновски митрополит Григорий


 

6 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ

 

 

 

 

 

 

 

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Ловчански митрополит Гавриил, архим. Филип Василцев и  г-жа Светлана Шаренкова


 

3 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ

 

 

 

 

 

 

 

Архимандрит Филип (Василцев) - настоятел на Патриаршеското Подворие на РПЦ в София

 

 

5 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ

 

 

 

 

 

 

 

Хорът на Руската църква в София

 

 

7 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: СЪВРЕМЕНЕН СБОРНИК НЕДЕЛНИ И ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ