S1390103 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ Приключи вторият Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец» - посветен на 700-годишнината от рождението на преподобни Сергий Радонежки – велик подвижник и основател на прочутата Свето Троицко-Сергиевата лавра.

 

Във финалния тур, който се проведе на 25, 26 и 27 април, композицията на протойерей Кирил Попов – свещенослужител в митрополитския храм „Св. Неделя” в София и диригент на Софийския свещенически хор - бе отличена с две награди: от международното жури в номинации № 4, както и със специалната награда присъдена от Троицко-Сергиевата лавра.

Конкурсът се организира от  Международният фестивал «Академия на православната музика» съвместно с Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на Министерството на културата на Руската федерация. Той се проведе в пет номинации. Композицията на протойерей Кирил Попов бе в четвъртата номинация - за написването на химн a’cappella в чест на преподобния Сергий Радонежки.

Условие на конкурса е творбите да са написани на руски или църковно-славянски език. Конкурсът е проведен при пълна анонимност на кандидатстването и оценяването, а при оценяването на музикалните произведения журито е взело предвид доброто познаване от авторите на традицията на православната музика и съобразяването ? с културния и исторически контекст.

Вторият Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец» e част от мащабния културен проект на Руската федерация и Руската православна църква за популяризиране и развитие на православната духовност и култура. Той се организира с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на Министерството на културата на Русия.

Протойерей Кирил Попов бе сред наградените и при първото издание на конкурса «Св. Роман Сладкопевец», което завърши през април 2012 г.

Снимките от тържественото награждаване в Санкт Петербург през 2012 г. са от сайта www.globalorthodoxy.com.

 

S1390102 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ

 

 

 

 

 

 S1390119 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ

 

 

 

 

 

 

 

 

S1360056 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ

 

 

 

 

 

 

 


S1360057 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ

 

 

 

 

 

 

 

 

S1360067 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ

 

 

 

 

 

 

 

 

S1360076 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ

 

 

 

 

 

 

 

 

S1380213 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ

 

 

 

 

 

 

 

 

S1390104 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИ СВЕЩЕНИК – С ДВЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КОМПОЗИТОРИ