milutin Всемирното Православие - 545 ГОДИНИ ОТ ВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИНа 1 юли църквата празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилската обител, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. По този повод  в светата Рилска обител е отслужена литургия.

След смъртта си през 946 г. св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това св. цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София.

Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Около 989-992 г. неговите мощи са пренесени от цар Самуил и тогавашния български патриарх Герман-Гавраил в Средец. Това става на 19 октомври и от тогава на този ден се чества неговата памет. Отначало мощите на светеца са положени в църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец", а след това пренесени в църквата "Св. апостол и евангелист Лука". През XII век в негова чест е построена църквата "Свети Лука", при която се образувал и манастир. Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин (1143-1180 г.).

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Белаа III превзема Средец и отнася мощите на свети Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Йоан Рилски го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Велико Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

На 29 и 30 юли 2009 г. на заседание на Светия Синод, Великотърновският митрополит Григорий измоли частица от мощите на Свети Иван Рилски да бъдат предадени на старопрестолния град Велико Търново. Светите мощи са предадени лично от патриарх Максим и игумена на Рилски манастир - епископ Евлогий. Мощите на Свети Иван Рилски са посрещнати изключително тържествено с военни почести от множество вярващи християни в града. /БГНЕС


Благоевград / България

Източник: http://bradva.bg/en/node/13904#.U7OznUCz8wp