IMG_6658 Всемирното Православие - ПРАЗНИК НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ СЪБРА МНОГО БОГОМОЛЦИЗа пета поредна година параклисът „Покров Богородичен” в двора на Архиерейското наместничество в Смолян отбеляза своя храмов празник.  Светата  литургия бе оглавена от архиерейския наместник архимандрит Висарион в съслужие с протойерей Запрян Шиков - секретар на Архиерейското наместничество и свещениците Димитър Михайлов от храм „Св. Висарион Смоленски”, Васил Маджаров от храм „Свети Николай Чудотворец” и Иван Марински от храм „Св. Дух” в Смолян. Песнопенията изпълни църковен хор.

 

Десетки миряни от града  и региона дойдоха днес в Архиерейския параклис, за да се поклонят на Света Богородица, да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие. Тук бе и ктиторското семейство от Смолян Росица и Георги Чилингирови, които през 2010 г. прехвърлиха построения от тях храм на Светия Синод. Параклисът бе осветен тогава  от митрополит Николай на Илинден, а на 1 октомври 2010 година направи първия си храмов празник. Оттогава  всяка сряда в него  свещеник Запрян Шиков отслужва света литургия за Божията Майка.

След празничната Литургия в двора на параклиса „Покров Богородичен” бе извършен водосвет. Архиерейският наместник  архимандрит Висарион благослови всички, поръсвайки ги със светена вода. Пожела Спасителния Богородичен покров да бъде над всички нас, Майка Богородица да се моли за нашите деца и семейства. Празникът завърши с изпълнение на „Многая лета” и раздаване на благословен курбан от риба, тъй като сряда е постен ден.

 

 IMG_6723 Всемирното Православие - ПРАЗНИК НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ СЪБРА МНОГО БОГОМОЛЦИ

 IMG_6734 Всемирното Православие - ПРАЗНИК НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ СЪБРА МНОГО БОГОМОЛЦИ

IMG_6670 Всемирното Православие - ПРАЗНИК НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ СЪБРА МНОГО БОГОМОЛЦИ

 IMG_6700 Всемирното Православие - ПРАЗНИК НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ СЪБРА МНОГО БОГОМОЛЦИ

 IMG_6708 Всемирното Православие - ПРАЗНИК НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ СЪБРА МНОГО БОГОМОЛЦИ

 IMG_6713 Всемирното Православие - ПРАЗНИК НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ПАРАКЛИС В СМОЛЯН „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ СЪБРА МНОГО БОГОМОЛЦИ