16 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПОЛУЧИ НОТАРИАЛНИЯ АКТ НА ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ“Днес, 8.10. 2014 г., в Гранитната зала на Министерски съвет на тържествена церемония патриарх Неофит получи от служебния премиер проф. Георги Близнашки нотариалния акт за катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Документът е подписан от патриарха и областния управител на София Росен Малинов. На връчването присъства и президентът Росен Плевнелиев.

 

 

Българският патриарх беше придружен от Тивериополски еп. Тихон, патриаршески викарий, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, главния секретар на Св. Синод архим. Герасим, Александра Карамихалева - началник Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ, Теодор Атанасов - началник Кабинета на патриарха и трима от църковните настоятели на ПКСХП "Св. Александър Невски".

 

Премиерът г-н Георги Близнашки определи акта като исторически и акцентира, че за пръв път от 100 години насам е намерена добра воля проблемът със собствеността на най-големия български храм да бъде решен.

В отговор Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна с приветствено слово:


† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Уважаеми г-н министър председател, дами и господа,


Вековна традиция е всяка християнска държава и всяка самостойна църква да имат в столицата си един централен представителен храм, където под ръководството на първойерарха на поместната църква да се отбелязват най-значимите за Църквата и Държавата събития. За нас този храм е патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”, който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ.

Той от самото си построяване е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и войнството ни и същевременно е естествено съсредоточие на църковния и обществения живот в страната ни.

Замислен като храм-паметник „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои” – както гласи прокламацията на българския княз Александър І към народа, той в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело, в главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската патриаршия - и в седалище на Българския патриарх.

Годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала за жалост сложиха своя отпечатък върху състоянието на храма. Но след днешния паметен ден, вярвам в най-скоро време, с нашите общи усилия храмът отново ще заблести в изначалното си благолепие и слава.

Уважаеми г-н министър председател, уважаеми дами и господа,

Дълъг път изминахме до този исторически момент – връчването Акта за собственост на патриаршеския катедрален храм паметник „Св. Александър Невски” на Българската православна църква. На Вас, проф. Близнашки и ръководеното от Вас правителство, благият Божий промисъл е бил отредил, да извършите това благородно дело и да намерите добро разрешение на един проблем, чието уреждане търсехме от години. Още по-радостни сме, че този исторически акт, се извършва точно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от тържественото освещаване на катедралния храм.

Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на България и българския народ.

На многая и благая лета!


Сн.: Таня Вълчанова