rila-monastery Всемирното Православие - РИЛСКИЯТ МАНАСТИР ПОЛУЧИ СТАТУТ НА НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерския съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект.

Рилският манастир е първият манастир, който получава такъв статут. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България. 

Той е символ на страната и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Обявяването му за национален обект ще му осигури допълнителна подкрепа и помощ от държавата.

„Връчих на Андрианополския епископ Евлогий решението на Министерския съвет, с което Рилският манастир и неговото землище се обявяват за национален обект. Това е исторически важен момент, защото значението и смисълът на Рилската света обител за България е безспорен. Всеки трябва да познава делото на Свети Иван Рилски - пазителят на българския народ", каза Захариева.

„Държавата трябва да разбере, че помощта за манастира е дълг. Вече има и други желаещи, като Бачковския и Троянския манастир. Поддържаме контакт със Светия синод", каза още Екатерина ЗахариеваПрочети цялата статия тук:
 http://www.cross.bg/manastir-rilskiyat-obekt-1437821.html#ixzz3HwVnXHSe