IMG_6869 Всемирното Православие -   ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

Тази година (на 6 ноември) се изпълниха две години от мирната кончина на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим и 100 години (29 октомври) от рождението на българския първойерарх.

Със заупокойни богослужения и възпоменателна вечер в Софийската митрополия бе отбелязан 100-годишният юбилей на блаженопочившия патриарх Български, а ден след това в Троянската света обител Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заедно с членове на Светия Синод отслужиха заупокойна св. Литургия и панихида в съборния манастирски храм, където е гробното място на упокоилия се патриарх.

 

В деня на неговата кончина, 6 ноември, в обичната на патриарх Максим митрополитска катедрала «Св. Неделя» бяха отслужени литургия и панихида в негова памет, а вечерта в залата на Софийската св. митрополия се проведе паметна вечер с духовен концерт.

Тя бе организирана от началника на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов и архимандрит Дионисий, началник на отдел "Богослужебен" към Св. Синод и бе осъществена с подкрепата на отдел „Култура“ на Столичната община.

На събитието присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Софийски митрополит Неофит, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Дионисий, архимандрит Герасим - главен секретар на Св. Синод, ставрофорен иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, и столично духовенство. Възпоменателното тържество уважиха още доц. д-р Александър Омарчевски - декан на БФ към СУ "Св. Климент Охридски", и проф. д-р Божидар Андонов - зам.-декан на БФ, г-жа Ваня Станчева - старши ескперт към Регионален инспекторат по образование, общественици, журналисти и десетки софиянци.

По стените на централния коридор в сградата на митрополията бе разположена фотографска изложба с хронологично подредени паметни фотоси от най-бележитите събития в живота на приснопаметния патриарх, а в митрополитската зала красиво бе подредена изложба на негови богослужебни одежди и дрехи. Там присъстващите можеха да видят архиерейския му посох и Чиновник, писма и проповеди, лично написани от него, часовника и любимите му икони. На централно място в залата бе поставена икона с образа на св. Максим Изповедник - покровителя на блаженопочившия патриарх, който ревностно се стремеше да подражава на своя небесен закрилник, като опазваше вярата, Църквата и народа ни с неуморната си молитва и първосветителските си трудове.

Паметната вечер започна с встъпително слово на софийския протосингел ставр.ик. Ангел Ангелов, който емоционално си спомни за блаженопичиналия софийски кириарх. В словото си той сподели свои преживявания, останали в него завинаги от срещите и работата с приснопаметния патриарх, духовник и монах. Цялото слово може да видите на адрес:https://www.youtube.com/watch?v=nDYenL207Ck&feature=youtu.be

Отец Ангел представи на аудиторията издадената юбилейна брошура в памет на патриарх Максим, подготвена от митрополитската катедрала "Св. Неделя". Тя бе раздадена като подарък на всички присъстващи.

Вечерта продължи с изпълнение на любими богослужебни песнопения на патриарх Максим, изпълнени от хор «Св. Йоан Кукузел» с диригент доц. Димитър Димитров. След тях на сцената застана Софийският свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.

Песенният реперторар на хоровете бе представен от доц. Константин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет.

В края на вечерна прозвуча архивен запис на патриарх Максим, който чете възкресното евангелие в патриаршеската катедрала «Св. Александър Невски». Силно въздействащ бе този запис, който ни напомни каква е истинската надежда на християнина и ни припомни какъв бе нашият първойерарх - с топъл, музикален глас, от който прозира силен дух, можещ да устои на бурите на времето, но и с нужното търпение и мъдрост, които дават спокойствие и упование в Божия промисъл.

В края на вечерта Негово Светейшество патриарх Неофит, като благослови голямото християнско събрание, се обърна към присъстващите с думите:

«Изпълнихме синовен дълг и по достойнство отбелязахме 100 години от рождението и две години от кончината на приснопаметния наш духовен отец и първосветител Максим, патриарх Български. Отправихме топли молитви и пожелания, и прошения за упокоение на праведната му душа и за блаженство във вечността, като засвидетелствахме своята признателност за всичко, което ни остави като ценно наследство в църковния живот и всичките ни духовни знания" - каза в обръщението си към изпълнилите митрополитската зала християни и като благодари на всички, спомогнали за осъществяването на това възпоменание, той завърши с думите:

«Ще помним своя наставник във вярата и благочестието и като имаме пред очи свършека на неговия живот, ще следваме светлия му пример. Вечная памет!»

Емоционална и вълнуваща бе тази възпоменателна вечер в чест на патриарх Максим. Цялото църковно изпълнение за сетен път изпита искрено преклонение пред «отишлия си с вяра и надежда» български първосветител.

Изпълнението на траурното песнопение “Вечная памет“- изразяващо скръбта от загубата, премина в радост, която бликна още от деня на неговото погребение, с изпълнение на тропара „Христос воскресе“ - надеждата, че той ще бъде застъпник пред Бога за нас и неуморно ще се моли на Бога, Пресвета Богородица и светиите да ни пазят, закрилят и напътстват в житейския ни път, за да се сподобим и ниe с царството Небесно.

 

IMG_6964 Всемирното Православие -   ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 


 

 

 

 

 

 


IMG_7031 Всемирното Православие -   ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7129 Всемирното Православие -   ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 


Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов