IMG_9987 Всемирното Православие - ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ И ЛИТИЯ В ЧЕСТ НА СВ. НИКОЛАЙ СОФИЙСКИВ навечерието на 460-годишнината от мъченическата кончина на св. мъченик Николай Софийски, на 16 май бе отслужена празнична вечерня с петохлебие в посветения на светеца едноименен столичен храм, който се намира на кръстовището на улиците „Пиротска" и „Опълченска“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, и с участието на храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

На певницата възхвала към софийския страстотерпец отправи сборна група певци от цяла София. Към тях се присъединиха и възпитаници на Софийската духовна семинария, водени от свои преподаватели. Десетки софиянци дойдоха в празнуващия храм и се включиха в съборната молитва към родния мъченик.

По установената от 13 години традиция по време на вечерното богослужение се извършва литийно шествие до лобнато място на мъченика, като тържествено се пренася и частица от неговите св. мощи. То се намира на ул. „Цар Симеон” 125 и е известно с названието „Търницата”. Там се извършва водосвет при параклиса и гроба на софийския светец. Трябва да се отбележи, че това място е от малкото известни гробове на български светци.

Св. Николай Софийски е роден в Янина (сега в Гърция). Бил благочестив и със занаята си на обущар честно прекарвал дните си. Когато дошъл в София, заради неговите качества бил забелязан от местните турски големци и на няколко пъти бил принуждаван да приеме тяхната вяра. Веднъж те го поканили на обяд, сложили в питието му приспивателно и като заспал, го обрязали по мюсюлманския обред. Когато се събудил, Николай избягал и не излизал от вкъщи цяла година. Турците го поканили да посещава джамията. Той твърдо отказал. Веднага бил арестуван и подложен на тежки изтезания.

На съдебното заседание съдията обявил, че смята праведника за невинен. Въпреки това тълпата го извела извън тогавашна София и в местността Юч бунар (Три кладенци) бил убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му било пренесено на гробището "Търницата" и изгорено, а пепелта - разпиляна, за да не остане никакъв спомен от него. Въпреки това, по молба на Матей Граматик едно момче събрало частици от неговите мощи и благочестиви християни тайно ги погребали. По-късно няколко от светите частици били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в чест на мъченика, а друга частица се е съхранявала в храм „Св. София”. В края на 70-те години на миналия век светите мощи били откраднати от храм “Св. Николай Софийски” и църковното настоятелство на храм „Св. София” подарило на построения в чест на мъченика храм пазената частица св. мощи, които се покоят в него и до днес.

 

IMG_0076 Всемирното Православие - ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ И ЛИТИЯ В ЧЕСТ НА СВ. НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0082 Всемирното Православие - ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ И ЛИТИЯ В ЧЕСТ НА СВ. НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0093 Всемирното Православие - ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ И ЛИТИЯ В ЧЕСТ НА СВ. НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0124 Всемирното Православие - ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ И ЛИТИЯ В ЧЕСТ НА СВ. НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ