dm_p Всемирното Православие - ЧАСТ ОТ МОЩИТЕ НА СВ. ДИМИТЪР СОЛУНСКИ ПРИСТИГАТ В ПЛОВДИВПо повод на храмовия празник на пловдивския митрополитски храм "Св. Марина" в града ще пристигне частица от мощите на св. Димитър Солунски - ковчеже с дясната ръка на светеца, съобщиха от Пловдивската митрополия.

Светинята ще бъде донесена на 16 юли, в навечерието на празника, от архимандрит Атинагор, протосингел на митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, Гърция.

 

В 17.30 ч. в четвъртък мощите ще бъдат посрещнати в пловдивската катедрала „Света Богородица", от където ще тръгне шествие до храм „Света Марина". Там частицата ще бъде положена за поклонение от миряните. От 18 ч. ще започне празничната вечерня, а храмът ще остане отворен за посетители и през нощта.

На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 ч. ще бъде отслужена света литургия от Пловдивския митрополит Николай, други митрополити, епископи и свещеници.

Мощите на св. Димитър Солунски ще останат в Пловдив до вечерта на 17 юли, след което ще бъдат отнесени обратно в гръцката епархия.

Традицията в града да бъдат донасяни различни реликви за храмовия празник на митрополитския храм Св. Марина беше установена преди няколко години от Пловдивския митрополит Николай. Миналата година вярващите посрещнаха мощите на св. Мина, а предишната година - одеждите на св. Петка.