По повод трагичния инцидент в Букурещ, при който пострадаха и загубиха живота си десетки млади хора, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил съболезнователен адрес, в който се казва:

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ХРИСТА СЪБРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ!

В този тежък момент, когато с дълбоко прискърбие посрещнахме вестта за трагедията при пожара в нощен клуб в Букурещ, прекъснал в ранна възраст земния живот на десетки млади хора и потопила в скръб братския румънски народ, от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на Вас, на близките на загиналите и на пострадалите при този трагичен инцидент.

Верни са думите, че “кога страда един член, страдат с него всички членове” (1 Кор. 12:26), затова ние не можем да останем безпричастни към скръбта на нашата обична сестра Румънската православна църква за неочаквано отишлите си от този свят нейни чеда. Присъединяваме към Вашите моления и нашите молитви към милостивия Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на загиналите и да ги приеме в селенията на праведните, където няма болка, ни печал, нито въздишка, но живот безкраен.

Просим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи и скорошно възстановяване на пострадалите!

31. 10. 2015 г.

С братска в Христа Господа любов:

/п/ НЕОФИТ, патриарх Български