HJ5C0539 Всемирното Православие - ЦЪРКОВНО ОТЛИЧИЕ ЗА ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ (2)Проф. Георги Близнашки - служебен министър-председател на България от 6 август до 7 ноември 2014 г., ще бъде награден с църковния орден „Св. св. Кирил и Методий”. Отличието му се връчва по решение на Светия Синод на БПЦ в знак на внимание и за църковни заслуги.

Церемонията ще се състои на 8 декември от 12 ч. в Синодната палата на ул. „Оборище” №4.

Припомняме, че по време на управлението на служебното правителство под ръководството на проф. Близнашки Министерският съвет взе решение да предостави патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Обявяването на „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. АлександърНевски“ на Българската православна църква - Българска патриаршия.

На 8 октомври 2014 г., в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство, се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".