[pb_row][pb_column span="span12"][pb_text]

2016 Всемирното Православие - 26 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ – ГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО ‘2016 Г. (СЪС СЛОВОТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА)Тази пролет Годишното тържество на Калоферското неделно училище се проведе на 22 май и както и досега, се превърна в истински празник за децата и родителите им, празник за целия град. Официално облечените участници и гости влязоха в някогашната голяма трапезария, превърната сега в зала за духовни тържества, с подиум и завеси. 

Конферансието Денилина Чолпанова, от по-големите ученици, следи сценария, приветствайки дошлите:

„Драги родители и гости, нашето Неделно училище по православно вероучение при Девическия манастир в Калофер вече 26 години разтваря вратите си за децата на Калофер.

Ние сме щастливи, че получаваме духовни знания, защото човек не е само тяло. Той има скъпоценна безсмъртна душа.

С всеки урок се запознаваме с чудните евангелски истини и като ги прилагаме, ставаме по-добри.

Ние се учим, ние знаем да се молим, ние пеем и се радваме на красивия Божи свят. Ние сме винаги весели, защото избягваме греха“.

Последва вдъхновеното изпълнение от по-малките ученици на песните „С пламенно сърце“ и „Малкото манастирче“, написани от игумения Валентина (Друмева), по музика на г-н Николай Николов и под музикален акомпанимент на акордеон на г-жа Донка Цветкова.

Ръководителят на Неделното училище в Калофер майка Валентина знае, че децата разбират и запомнят още по-дълбоко истините на вярата, когато те са облечени в образи. Затова тя пише интересни сценарии, а г-н Димитър Гошев ги поставя на сцената.

За драматизацията „Крадецът“ конференсието подготвя присъстващите с уводните думи:

„Добре е човек да живее с честен труд. Той възнаграждава с радост и удовлетворение. Но има хора, които посягат на чуждото. Те живеят без достойнство. Те са нещастни".

След нея последваха три сценки, от които могат да се извлекат много поуки:

„Суеверен страх“, „Гневната дума“ и „Великденски диалог“.

На сцената прозвучаха няколко стихотворения, за да се стигне до главното изпълнение – драматизацията „Платено“ по едноименния разказ на Йордан Йовков.

Въвеждащи изречения отново имат за цел да подготвят участниците и зрителите за това, което ще видят и чуят:

„Има един неписан закон. Той се намира в сърцето на всеки човек. Бог го е създал и вложил там, за да има ред в живота на хората. Той е глас Божи в човека и се зове съвест.

Неумолим е законът на съвестта! Когато бъде нарушен, човек се терзае душевно, а по-непоносима болка от това няма. Тя отнема съня от очите. Светът става мрачен, а човек се лута и търси жадувания покой. А той идва само когато се осъзнае грехът и се удовлетвори сторената неправда.

Животът е пълен с примери. Нека видим уроците на един от тях.

Ще представим драматизацията „Платено“ по едноименния разказ на Йордан Йовков“.

Представлението предизвика възрожденски възторг сред децата и публиката, запомня се завинаги.

Като финален акорд прозвучават песните „За Солунските братя“ и особено любимата на поколения ученици от Калоферското неделно училище – „Пролет в Калофер“.

След аплодисментите майка Валентина произнесе затрогващо слово за родителите и децата от Неделното училище, които тя нарече „елитните деца на Калофер“: „Те умеят да пеят, те умеят да декламират, те умеят да правят добро, те умеят да вярват в чистата вяра – от това какво повече да искаш. Това са бъдещите истински граждани на нашата Родина в това объркано и сложно време, когато не щат нашите хора вероучение, а единствено Бог може да научи детето какво да прави.

Аз благодаря на г-жа Донка Цветкова, на г-н Димитър Гошев, без които не бих могла да направя такова представително тържество, както и предишното, за Рождество Христово. Аз благодаря на родителите за доверието, с което изпращат децата си в Неделното училище. Аз благодаря и на самите деца, че те, без да ги насилва някой, без да ги викам и да ходя да ги събирам, без да им пиша отсъствия, те идват в Неделното училище, водени от една вътрешна потребност.

Трябва да ви кажа, че на половината от тези деца майките им бяха в нашето Неделно училище преди 26 години, и то си личи. Детето е чисто по душа, то само усеща нуждата от духовност, която при големите се обърква малко от сложния живот. И така, аз благодаря на всички. Желая здраве и живот на нашите прекрасни деца, на техните добри родители и на всички приятели на нашето Неделно училище“.

Словото на майка Валентина можете да си свалите тук.

 

2016-a Всемирното Православие - 26 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ – ГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО ‘2016 Г. (СЪС СЛОВОТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА)

  

2016-2 Всемирното Православие - 26 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ – ГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО ‘2016 Г. (СЪС СЛОВОТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА)

  

2016-3 Всемирното Православие - 26 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ – ГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО ‘2016 Г. (СЪС СЛОВОТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА)

  

2016-4 Всемирното Православие - 26 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ – ГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО ‘2016 Г. (СЪС СЛОВОТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА)

 

m_valentina Всемирното Православие - 26 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ – ГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО ‘2016 Г. (СЪС СЛОВОТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА)

 

 

 

 

 

Игумения Валентина (Друмева) вдъхновено ръководи Калоферското неделно училище вече 26 години