DSC_0009 Всемирното Православие - ЦЪРКОВЕН ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – ПЪРВА СТЕПЕН БЕ ВРЪЧЕН НА РУСКИЯ ПОСЛАНИК НП Ю. Н. ИСАКОВЦърковен орден „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен бе връчен вчера на Негово Превъзходителство извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация г-н Ю. Н. Исаков. Високото отличие му бе връчено лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в присъствието на митрополитите от Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия и служители при Руското посолство в България в знак на внимание и за заслуги към светата Българска православна църква.

Негово Превъзходителство бе придружаван от Михаил Барилович - Пълномощен министър при посолството, Владимир Казанчев - Старши съветник (икономически въпроси), Елена Приходко - първи секретар и Евгения Суслова – прессекретар, както и от настоятеля на подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София архим. Филип (Василцев). На церемонията по връчването на отличието присъстваха митрополитите: Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, както и главният секретар на Св. Синод архим. Герасим и нач. Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод Александра Карамихалева.

В своето обръщение към посланик Исаков патриарх Неофит каза, че всяко служение разкрива пред нас различни възможности да следваме Божията воля и да бъдем полезни на ближните, да се утвърждаваме в доброто и да постигнем спасение, а посланикът има особена роля и възложение – да бъде посредник във взаимоотношенията между страните и народите и да способства със своето служение за взаимното им опознаване и разбирателство, да бъде пратеник и посланик на мира и да служи за укрепването на добрите взаимоотношения помежду им.

„Не можем да не отбележим, че въпреки сложните и нееднозначни отношения между Русия и България през последните години, Вие внесохте своя немалък принос във взаимното опознаване и разбирателство между нашите два славянски народа, исторически свързани и обединени от своята обща православна вяра и Едната свята православна Църква. Като християнин не само активно участвахте в църковния живот, но и според дадените Ви от Бога сили и възможности подпомагахте нашите две Църкви - Руската и Българската - в тяхното служение и в братските ни взаимоотношения, като така спомагахте за утвърждаването на нашето в Христа Бога единство” – каза патриарх Неофит и изтъкна, че във времето на служението на посланик Исаков в България, станаха не една и две официални визити на руски църковни делегации в България и на български - в Русия по повод мирните посещения на предстоятелите на двете сестри поместни православни църкви и различни значими църковни събития. Воден от православната си вяра и своя служебен дълг, Негово Превъзходителство винаги е взимал дейно участие в тези събития и е подпомагал тяхната организация и провеждане.

В словото си Светейшият патриарх изтъкна и заслугите, които има г-н посланикът за това възпитаниците на училището при посолството да се приобщят към нравствените ценности на отеческата ни православна вяра, като изучават Религия в учебната си програма и регулярно да посещават православните светини в нашата страна и Света гора Атон, като така имат възможност да се докосват до светостта и да възрастват в благочестието.

„При всички обстоятелства Вие оставахте верен на служебния си и граждански дълг, на своето призвание и християнската си съвест. Вършихте своето отговорно служение саможертвено, смирено и с любов по примера на Господа, като не забравяхте, че от Бога е всичко, че пред Божието лице са делата, мислите и намеренията ни и пред Неговия нелицемерен Съд ще даваме сметка за тях” – каза патриархът и като благодари от името на архиереите от Светия Синод, и от свое име за винаги топлото и братско отношение към клира и църковното изпълнение на Българската православна църква, пожела „крепки душевни и телесни сили и неизменната Божия подкрепа в предстоящото Ви поприще и всички дни на Вашия живот!!” (Цялото слово четете в прикачения файл.)

Прозвуча възгласът „Достоен!” и Многолетствие.

Като благодари за високата награда и вниманието, което му се оказва, както и за прекрасните думи, които Светейшият Български патриарх Неофит отправи към него и които в пълнота разкриват принципите, от които се ръководи в своето служение, г-н посланик Исаков каза, че това отличие е от особено голямо значение за него. По думите на наградения руски дипломат, без Църквата, без здравата и непоклатима основа на християнските принципи за справедливост, мир, единство, неговото служение на посланик, чиято задача е укрепването на дружбата и разбирателството между двата народа, би било немислимо. Той каза още, че в своята дипломатическа мисия винаги се е стремял да се ръководи от тези високоморални принципи, а по отношение на клира на БПЦ и българския народ винаги е питаел, освен уважение, и искрена любов.

 

DSC_0018 Всемирното Православие - ЦЪРКОВЕН ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – ПЪРВА СТЕПЕН БЕ ВРЪЧЕН НА РУСКИЯ ПОСЛАНИК НП Ю. Н. ИСАКОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0091 Всемирното Православие - ЦЪРКОВЕН ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – ПЪРВА СТЕПЕН БЕ ВРЪЧЕН НА РУСКИЯ ПОСЛАНИК НП Ю. Н. ИСАКОВ