thumb_274x196_260 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)На 27 октомври 2016 година започна четиридневно поклонническо пътуване в България и Гърция организирано от Балканския православен младежки съюз. В него взе участие Енорийският център „Св. Горазд" при столичния храм „Св. Седмочисленици", който членува в тази организация.

 

Групата поклонници тръгнахме от храм „Св. Александър Невски" към първото място, което по програма беше Бачковската света обител. В ясния и топъл октомврийски ден се наслаждавахме на живописни гледки и топли багри.

В Бачковския манастир се  поклонихме на чудотворната икона на Божията Майка, която датира от ранния XI век. Положена през 1311 г. в златен, а през 1819 г. в сребърен обков, тя и днес посреща всички вярващи, чува молитвите им и утешава отрудени и обременени. С майчинска нежност помага на прибягващите към Нейното застъпничество да вземат „лекото иго и благото бреме" на Нейния Син и наш Бог Иисус Христос.

На излизане от главната църква „Успение Богородично", построена през 1604 г. на мястото на стара грузинска църква, се отправихме към уникалния паметник на средновековната православна архитектура и стенопис от XI век -  Костницата. Единствена по степента си на съхранение в целия православен свят, тя се намира в живописна планинска местност на около 300 метра от Бачковския манастир. Построена през 1803 г. от Григорий Бакуриани, за да бъде място за упокой на „грешните му кости", тя се е запазила отчасти добре до наши дни. Нови са покривът и таванът възстановени през 2001 г. Църквата е най-старата запазена от подобен род в православния Изток. Тя е двуетажна. Първият етаж е същинската костница, където в 14 гроба са събрани костите на бивши монаси. Вторият е служил като църква за опела. До костницата се намира гробището. След осем години гробовете били отваряни и костите - пренасяни в криптата на първия етаж.

В архитектурно отношение в нея се откриват съвременните за онова време черти на византийски, български и кавказко-сирийски традиции.

Запазените стенописи са от края на XI век, има и добавени изображения от XIV век. Това е единствената достигнала до наши дни костница със стенописи. Благодарение на запазения автограф знаем името на иконописеца. Зографът Йоан Иверопулец е оставил шедьоври на старата християнска живопис. На първия етаж, където се съхраняват костите на монасите до всеобщото възкресение на мъртвите и Страшния съд, са изобразени следните сцени: „Обявяване на мъртвите",Видение на св. пророк Йезекиил на полето със сухите кости" и Страшният съд. На втория етаж стенописите са запазени по-добре.

След като екскурзоводът привършва подробната си беседа, се връщаме отново в манастира,  за да посетим старата трапезария, построена в началото на XVII век и изписана от неизвестен майстор през 1643 г.

Продължаваме пътуването с поклонение в Асеновградските църкви „Успение Богородично" и „Св. Николай". Там ни посреща отец Йордан, кани ни да влезем в храма и ни запознава с историята на църквата. Показва ни най-старите икони, разказва ни за Неделното училище. Разглеждаме Грамотите връчвани на децата в края на учебната година. Правим обща снимка, опитваме от виното собствено производство предложено ни любезно от отеца.

Късно вечерта се настаняваме за нощувка в мотел близо до Рилския манастир. На сутринта трябва да станем рано, за да участваме в службата в съборния храм.

(Следва продължение)

 

thumb_274x196_261 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_262 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_263 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_265 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_266 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_267 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_268 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_269 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_270 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_271 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_272 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

thumb_274x196_273 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ (ПЪРВИ ДЕН)

 

Поклонническо пътуване в България Гърция (втори ден) четете ТУК.