1 Всемирното Православие - СЛЕД ЕДНОМЕСЕЧНО ПРИНУДИТЕЛНО ЗАТВАРЯНЕ, УТРЕ В ХРАМ „СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН" В КНЯЖЕВО ЩЕ ИМА СВЕТА ЛИТУРГИЯСлед едномесечно принудително затваряне, утре в храм „Св. Пантелеймон" в столичния квартал "Княжево" ще има света Литургия.

Храмът се намира териториално в двора на Дома за хора с деменция и директорът на дома Румен Младенов от 25 декември 2016 г. самоволно беше забранил достъпа до храма и извършването на богослужения в него.

След намесата на Софийска св. Митрополия и Столична община, в лицето на заместник-кмета по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" Албена Александрова и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова, храмът отново е отворен и миряните могат да се черкуват в него.

Начало на светата Литургия утре, 29 януари, е в 9.30 ч.

 Храмът, който носи името на светеца лечител и чудотворец Пантелеймон, попада в диоцеза на Софийска света Митрополия и свещенослужителите ѝ са нейни клирици. Стопанисва се от настоятелството на Руската църква в София.

Построен е през 1923 г. от руските военни инвалиди, принудени да напуснат Родината си след октомврийските събития през 1917 г. Въпреки всички промени в България, богослуженията в кокетния небесносин храм никога не са преставали. Слава Богу, няма да престанат и сега!