DSC_6747-fill-500x388 Всемирното Православие - ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ В СОФИЯ БЕ ВРЪЧЕН НА ПАТРИАРХ НЕОФИТПочетен знак с лика на Г. С. Раковски и Почетна грамота получи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит от ръководството на Военната академия в София по повод 105-годишнината на висшето военно училище.


Лично началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов посети Патриаршеския дом, за да връчи почетните отличия на Българския патриарх Неофит. 

По време на срещата двете страни разговаряха върху изконната връзка между Църквата и армията и важната роля, която има военното свещенство за поддържането на воинския дух, мотивацията и единството сред военнослужещите. Патриарх Неофит и генерал Ангелов изразиха желание тези връзки да се заздравяват и да се върви натам: да се върне Църквата и свещенството в Българската армия, както е било преди атеистичния период и каквато е практиката и днес в редица европейски страни.

 Генерал Ангелов постави пред Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит въпроса да се направят нужните стъпки, та богослуженията в параклиса "Св. Архангели" на Военната Академия да станат редовни, а не само по повод специални празници.

 Бяха обсъдени и някои конкретни въпроси от взаимен интерес и събития със съвместно участие.