ДО

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА

П.А. ПОРОШЕНКО

КОПИЕ:

ДО

А.В. ПАРУБИЙ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНАТА

РАДА НА УКРАЙНА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ!

Епископатът и клирът, монашеството и целият вярващ народ на Българската православна църква с гореща искрена любов се отнася към своите православни братя, живеещи в пределите на Украйна.

В сърцето на всеки православен българин незримо живее паметта за подвига на светите равноапостоли братя Кирил и Методий, на всеки от нас е скъп споменът за това, че именно българските мисионери, учениците на Солунските братя, преди повече от хиляда години положиха началото на Светата Рус, донасяйки Православната вяра на бреговете на Днепър. С едно сърце и една уста ние изповядваме обща /единна/ за нас вяра с Негово Блаженство, Блаженейшия Киевски Митрополит и на цяла Украйна Онуфрий и събратята-архипастири на каноничната Украинска православна църква. За нас са безкрайно скъпи Киево-Печорската, Успенско-Почаевската лавра и другите големи православни светини на Украйна.

С тревога и болка през последните три години ние наблюдаваме разрастващата се братоубийствена война в Украйна. Особена загриженост предизвиква у нас фактът, че в тези тежки условия разколническата "Киевска патриаршия" – самозвана неканонична структура, която няма отношение към каноничното световно Православие, - заедно с екстремистите посяга върху свещеното достояние на целия украинския народ. През 2015 г. Светият Синод на Българската православна църква вече се обърна към Ваше Превъзходителство с призив да не се допуска предаването на разколниците на Божиите свети обители.

Днес със скръб виждаме, че над Украинската православна църква се сгъстяват нови облаци. Във Върховната рада на Украйна за разглеждане са внесени два антицърковни по своята същност законопроекти, предвиждащи изменения в действащото украинско законодателство. Считаме, че предлаганите изменения са с нескрит дискриминационен характер - те очевидно нарушават равенството на религиозните организации на Украйна пред закона и предават съдбата на енориите в ръцете на странични хора, създавайки юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната Украинска православна църква. Ние сме убедени, че това е изключително опасно за крехкото междурелигиозно съгласие във Вашата страна.

Предлаганите поправки в законодателството на Украйна нямат аналог в съвременния цивилизован свят. Сред вярващите в нашата Църква, сред които има не само граждани на България, но и на много други страни в света, споменатите законопроекти предизвикват недоумение и възмущение, защото те са в противоречие с принципа за невмешателство на държавата в работите на Църквата и създават предпоставки за грубо нарушаване на правата на вярващите.

Искаме да подчертаем, че Украинската православна църква е единствената канонична Православна църква в Украйна - тя е търпеливата, любяща и многострадална Майка на многомилионния православен украински народ. Всяко накърняване на нейните интереси може да се окаже гибелно и разрушително както за целия украински народ, така и за Украинската държавност.

БПЦ–БП е преминала през ужаса на разкола и затова сме особено чувствителни към този изключително важен за цялото Православие въпрос и сме длъжни да окажем всяческа подкрепа на нашите събратя от каноничната – Украинска православна църква.

Обръщаме се към Вас, Ваше Превъзходителство, с призив да проявите политическа мъдрост и да се възползвате от властта, която имате, за да допринесете за бързото оттегляне на дискриминационните законопроекти, които са насочени против Украинската православна църква, от разглеждане във Върховната рада на Украйна.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ