phpthumb&w=718&h=800&zc=0&far=&q=80&src=%2Fassets%2Fgallery%2F17%2F392 Всемирното Православие - ЗА ПОРЕДНИТЕ КЛЕВЕТИ НА САЙТА „ДВЕРИ“Жалко е, наистина, че информационното ниво на този икуменически сайт вече е паднало не само до разпространяване на богословски заблуди, но и до открити лъжи. За много от богословските заблуди сме писали своевременно в отделни статии ("За широките ,,Двери“ към неправославието, или какво да правим, ако мнението на един светец не съвпада с мнението на останалите светци" ; "Обзор на (новогръцки) митове и легенди. Част 1" ; "Обзор на други митове и легенди. Лично. Част 2") , а ето че сега се налага да опровергаваме и поредните клевети на личностно ниво.

В статията си от 20 юли 2017 г. по повод на „Увещателно послание на Софийска епархия към отклоняващите се по пътя на псевдомонашеството“, в чийто оригинален текст не са споменати никакви имена, в коментара на сайта „Двери“[1] вече конкретно се споменава моя милост (схийеромонах Димитрий, бивш Висарион), и то във връзка с полуприкритото обвинение, че най-вероятно аз съм един от тези двама с неясен юрисдикционен статут, които са извършвали незаконни пострижения в Софийска епархия и „създават нездраво и неканонично монашеско движение в столицата и в цялата епархия“. Пак по този полуприкрит и лукав начин (понеже в статията няма други конкретни имена, освен моето и на йеросхимонах Кирил), се допуска още и това, че съм един от тези „младостарци“, които били изисквали сляпо послушание към волята си, „като не са редки и злоупотребите с имущество (движимо и недвижимо)“[2]. И всички тези смехотворни обвинения произхождат от клеветническата забележка на „Двери“, че моят „юрисдикционен статут е неясен“.

Анонимни господа и госпожи от Двери, жалко за нивото на вашата нравственост! Защото за вас е останал само един начин да отхвърлите обвинението ми към вас в клевета: да посочите поне едно конкретно име на човек, постриган в монашество от мен в Софийска епархия. А също така и открито да информирате читателите си с чие точно имущество (или воля) съм злоупотребил в качеството си на потенциален „младостарец“. Ако пък не можете да сторите това, следва публично да се извините за поредните си манипулации, макар и добре да съзнавам, че това е твърде далеч от досегашната ви линия на поведение.

А сега се обръщам и пряко към духовния „стожер“ на сайта „Двери“.

Е, г-н Желев, ако действително сте считали, че моят юрисдикционен статут бил „неясен“, защо толкова време сте си мълчали и не сезирахте Софийска митрополия за този проблем? Та нали Вие, като председател на ефория „Зограф“, трябва твърде добре да знаете какво се случва в Германския манастир и кой е неговият официален ефимерий вече две години и половина, от януари 2015 г.? Или пък защо при досегашните си служебни и лични срещи с Негово Високопреподобие Амвросий, игумен на Зографския манастир, не се сетихте поне веднъж да го попитате за статута ми, за да може той лично да Ви обясни как стоят нещата? Или може би не сте имал възможност да се запознаете с откритото ми писмо до проф. Калин Янакиев (по повод на въпроса, дали римокатолиците са еретици), публикувано в официалния сайт на БПЦ, където вече веднъж бях отговорил на подобно клеветническо обвинение?

Жалко, г-н Желев, тъй като Вие за пореден път си позволявате да манипулирате хората (и в частност, читателите на „Двери“), при положение, че твърде добре знаете истината. А истината е, че аз съм дошъл от Зографски в Германски манастир по напълно каноничен ред, като още към края на 2014 г. представих съответното официално писмо (No 107/29.9.2014 г.) от Зографския събор до Софийска митрополия и до Негово Светейшество патриарх Неофит, а копие от това писмо се намира и в ефория „Зограф“, на която Вие сте председател!

---

Накрая бих желал да кажа нещо и за широкомащабната църковна политика на сайта „Двери“ по повод на събора в Крит.

Упорити и все по-трагикомични са опитите на този сайт да квалифицират православните, които са несъгласни с икуменическата ерес, като „зилоти“, които „очевидно са отрицатели на Събора на Православната Църква на о-в Крит и сега закономерно следват разколническия си дух, като се обособяват в сектантски групи“[3].

Нима толкова бързо забравихте, господа и госпожи от „Двери“, че Светият Синод на БПЦ официално, единодушно и аргументирано отхвърли злощастния Критски икуменически събор, като не го призна нито за „всеправославен“, нито за „свят“, нито за „велик“? И нима не разбирате, че това се случи по чуден Божий Промисъл и за да се възрадват православните хора по цял свят? Нима не осъзнавате, че именно вие, икуменистите, сте тези, в чието православие ние все по основателно се съмняваме?

И всъщност, в кой точно свят живеете вие, анонимни хора от „Двери“?

Защото светът на клеветите и илюзиите, в който се намирате, е един доста тъжен и тъмен свят.

И защото краят му е погибел.

21 юли 2017 г.

Йеросхимонах Димитрий Зографски,

ефимерий на Германския манастир „Свети Йоан Рилски“,

метох на Зограф

 


[1] Виж https://dveri.bg/wccdx

[2] Пак там.

[3] Пак там.