Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, ще посети тази неделя – 27 август, Кремиковския манастир, за да благослови лично децата от Софийска епархия, които са на лагер там.

Около 50 деца в момента почиват в манастира край софийското село Кремиковци, като това лято са лагерували там на няколко смени около 300 деца от първи до осми клас от София, Годечко, Самоковско, Ихтиманско... Предстои пред септември да дойде и група деца в предучилищна възраст.

 

Православните детски лагери са отворени за всички деца. Те нямат за цел да въцърковят децата на всяка цена, а да им покажат огромния всеобхватен свят на православната вяра и да възпитават в тях традиционните добродетели, като се съчетават занятия по вероучение и участие в богослуженията с игри, спорт и разходки сред природата.

Негово Светейшество ще вземе участие в неделната света Литургия, която ще отслужи главният секретар на Светия Синод Мелнишки еп. Герасим, и ще гостува на лагеруващите при манастира деца.

Почти във всички епархии на БПЦ православните манастири приеха и тази година деца на летни лагери, като: Бачковският манастир, Хаджидимовският, Етрополският, Църногорският и други. Дните прекарани в светата обител оставят светли спомени у децата и те се връщат отново там година след година, водейки и свои другарчета.