9e546a83c043c8c97a4fa15acef4a2b0 Всемирното Православие - ОСТРОВ "СВ. ИВАН" РАЗКРИВА НОВИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕКА, ПРЕНЕСЪЛ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛОткриването на мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол остави няколко въпроса, на които започваме да си отговаряме. Археологическите проучвания на остров "Св. Иван" хвърлиха светлина върху личността на Тома - този, на когото е доверена важната задача да донесе мощите на Йоан Предтеча. Защо именно на труднодостъпния остров "Св. Иван" се строят храм и манастир?

Седем години след като бяха открити мощите на св. Йоан тук, учените вече имат малко повече информация за това, кой ги е донесъл.

На метър и половина от реликвария с мощите археолозите откриват надпис върху капака на кутийка от туфа - "Господи помагай на твоя раб Тома". И учените вярват, че Тома трябва да е приносителят на мощите от Севастия, днешен Израел.

„Той е изключителна личност! Енигмата - явно изключителна, щом като са му поверили ... Те са му поверили, защото той е имало чувство за историчност", коментира пред БНТ проф. Казимир Попконстантинов - ръководител на археологическите разкопки.

И сега археологът смята, че е открил гроба на загадъчния Тома. Гроб до основите на първата базилика може да е само на основателя на храма или основателите. Защото останките в гробницата са на двама мъже.
„Направихме изследвания в Оксфорд и се оказа, че единият, между 40-45-годишен, е бил погребан в края на IV или началото на V век. Предполагаме, че той е и основателят на манастира.

На едно от жилищата, свързано с игуменарницата, проследяваме дълбочината на основите и откриваме такива от по-ранния период, от IV-III век пр. Хр. Вероятно свързано с култа на почитаното божество Аполон", допълва проф. Попконстантинов.

На острова със сигурност е имало древногръцки храм, най-малкото защото откриват стена, която отделяла сакралната част. Раннохристиянската базилика също се оказва построена върху основите на монументална сграда от IV-III в. пр. Хр. Което обяснява защо островът е избран за строежа на този толкова важен манастир.
„Защото през този ранен период на разпространение на християнството, на изграждането на църкви и манастири, е било необходима силна личност, т.е. култ към светец, който да бъде контрапункт на езическо божество.

И затова е било толкова важно мощите му да бъдат положени в основите на този храм. Това обяснява и вековната устойчивост на манастира тук, славата му сред християнския свят, като място обитавано от патриарси и обител, от която тръгва духовното израстване на други двама патриарси", казва още професорът.