46238%20(1)-500x500 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: „ЖИВОТЪТ НА ОТЦИТЕ“Св. Григорий Туронски – със светското име Георги Флоренций – е роден на 30 ноември 538 (или 539) г. в град Арверн (дн. Клермон-Феран – Франция). Той произхождал от знатно семейство, прославено и с имената на много епископи. От произведенията му може да се съди, че е получил добро образование, макар по-скоро в християнската, отколкото в древноримската литература.

От древните латински автори той ползва Вергилий, Хораций, Салустий, Плиний Стари, Авъл Гелий, а от църковните автори – Евсевий Кесарийски, бл. Хиероним Стридонски, Сулпиций Север, Павел Орозий, св. Венанций Фортунат, св. Григорий Велики, св. Сидоний Аполинар, Авит Виенски и др. След като още млад преживял една тежка болест, Григорий дал обет за служение на Църквата. През 573 (или 574) г. той бил поставен за епископ на град Турон (дн. Тур – Франция), какъвто останал до отминаването си на небесата през 593 или 594 г.

В историята на Християнската църква Туронският епископ е влязъл и със своите многобройни литературни произведения. Най-значими от тях са История на франките (в десет книги), Книги за чудесата (сред които За слава на мъчениците, За слава на изповедниците) и споменатото Животът на отците (което в някои ръкописи е отделно съчинение, а в други представлява седмата от осемте Книги за чудесата).

Животът на отците от св. Григорий Туронски е произведение от двадесет разказа за светци, живели в земите на днешните Франция и Швейцария. Животът на отците е не само част от литературната съкровищница на древното християнство, но представя картини от друго измерение и е живо свидетелство за различен светоглед, с различни стойности и идеали, въплътен от конкретни личности на конкретно място и в конкретен исторически момент.

Истинското християнство пропива целия светоглед на духовно извисената личност – мисълта, сърцето и волята вече ще бъдат на друго място, в един нов свят. Усещането за този нов свят, съзерцаването му, животът в него започва още тук, на земята; ако сега не бъде поставено началото на живота в новия свят, той не би могъл да получи и славната си пълнота в бъдещето. Това сякаш казва св. Григорий Туронски в Животът на отците – чрез разказа за редица истински личности.

Обикновено техният път минава през оттеглянето извън човешкото общество – в манастир, а много често и в отшелничество. По каква причина? – В търсене на другия свят; те постъпвали така, за да съзрат другия свят... И като се докосвали до него, като го преживявали, те вече можели да предадат и на други усещането за него. Това ставало и с физическите изцеления, които се извършвали по техните молитви, но най-вече с духовното им въздействие. А връзката не спирала с края на земния им живот. Напротив – преминаването на християнските светци във вечността означава тържество и още по-голяма възможност за помощ на онези, които ги обичат и призовават. Това е всъщност едно ново семейство – християнското семейство на вечното отечество, събрано отново при своя Баща, в един нов, чудесен свят. Завинаги...

Росен Миланов

*  *  *

Росен Миланов е православен богослов и преводач, автор на множество научни публикации. Добре познат е със своята преводаческа дейност в областта на древнохристиянската латинска традиция. Той е преподавател във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", катедра "Класически и източни езици и култури".

+ + +

 

Корици: меки

Страници: 180

Година: 2017

Превод от латински език.

*  *  *

Книгата може да се закупи на едро с отстъпка от продажната цена.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

http://www.lestvitsa.org/index.php?route=product/product&product_id=968