BNT2_logo Всемирното Православие - ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ "ДА СЪБОРИШ ЦЪРКВА" ПО БНТ 2  (2)В неделя (10 септември) от 11:45 часа БНТ 2 ще представи документалния филм "Да събориш църква". Той пресъздава драматичната история на русенския храм „Всех Святих".  Някога тази църква, наричана „Вси светии”, била първата, построена в град Русе след Освобождението на България. 

През 1965 г. храмът е бил заключен и целият му инвентар е демонтиран и изнесен. Костите на тримата погребани в църквата доростоло-червенски митрополити са положени в местния храм „Св. Троица". Тринадесет години по-късно, по повод 100-годишнината от Освобождението на България, на мястото на храма за една нощ е открит Пантеонът на Възрожденците в Русе.

Темата за поругания храм става тема на журналистическа публикация от 1991 година. Няколко години по-късно приснопаметният Патриарх Максим освещава мястото, на което вече е изградена новата църква „Всех Святих". Тя е точно копие на своя предшественик.

Проектът за възстановителните действия е изготвен от арх. Тончо Тончев, а изграждането на храма започва с даренията на фирми и граждани.

Чрез разкази на свидетели, снимки, документи и уникален фотоси авторите на филма „Да събориш църква" търсят истината за противоречивите събития от преди десетилетия и разказват колко трудно се поправят подобни грешки. Филмът е създаден през 2002 г. от екип на РТВЦ - Русе. Автори са Веселина Антонова и Детелина Каменова, оператор е Никола Тодоров, а режисьор - Владимир Кондов.

На 10 септември 2017 година, възстановената русенска църква „Всех Святих" ще бъде осветена от Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Гледайте филма „Да събориш църква" на 10 септември (неделя) от 11:45 часа по БНТ2!