930590206b5772cc84f92e3f424bf754 Всемирното Православие - С ОСВЕЩАВАНЕ НА ХРАМ НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ТАЗИ ГОДИНА СВОЯ РОЖДЕН ДЕНС освещаване на храм Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отбележи тази година своя рожден ден.

На 15 октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит навършва 72 г. Същия ден той ще вземе участие в освещаването на нов храм в столицата посветен на Светия и Животворящ Кръст Господен. Патриарх Неофит ще оглави първата света Литургия, която ще бъде отслужена в новоизградения храм след неговото освещаване. В съслужението ще вземат участие високопреосвещените митрополити на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещенство.

След това, по традиция ще бъде отслужен и молебен за предстоятеля на Българската патриаршия, за да се изпроси Божията благодатна помощ в нелекото му служение.

Храмът, който е посветен на "Въздвижение на Светия Кръст Господен" се намира в столичния кв. Лозенец, в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне – Спасовден, софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място на което се намирал и незастроената по онова време околност паметникът се е виждал отдалече.

След няколкократно местене, до преди дни каменния кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроеният храм, посветен на Честния кръст.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер" и „Черни връх" е започнат през 1998 г. от т. нар. Алтернативен Синод, но в последствие е замразен. След няколко годишна сага по узаконяването му, Софийска св. Митрополия, със съдействието на Столична община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни неточности, довършителни работи и вътрешно оформление, днес храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен” е готов да заработи като енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали. Енорийски свещеници при новоосветения храм ще бъдат свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков - доскоро служили в храма при Софийската семинария, намираща се в столичния кв. Лозенец.

Начало на чина по освещаването на храма - 7:30 часа.

Начало на първата св. Литургия отслужена в храма - ок. 9:30 часа.

---

Патриарх Неофит е роден на 15.10.1945г. в гр. София. 

Бил е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София от 1989г. а през 1991г. става и пръв декан на възстановения от 01.07.с.г. Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до м. януари 1992 г. , когато е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

От 1994г. е Русенски митрополит до избирането си на 24 февруари 2013г. от Патриаршески избирателен църковен събор в София за Български патриарх и Софийски митрополит.

"Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и носител на орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие и орден "Стара планина" I степен и много църковни ордени и отличия.