timthumb Всемирното Православие - СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЗОГРАФСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ (ОТНОСНО ПРИСЪСТВИЕТО НА АРХИМ. НИКАНОР (МИШКОВ) НА МАНАСТИРСКИЯ ПРАЗНИК)Въпреки силното нежелание на братството за публични изяви, принудени от разразилата се в последните дни медийна кампания около присъствието на архим. Никанор (Мишков) на манастирския празник, съобщаваме отговорно следното:

Архимандритът бе забелязан отначало в официалната манастирска приемна, където в навечерието на празника цял ден гостите биват почерпвани и настанявани. Преди той да е изрекъл нещо, му бе заявено от отговорния за настаняването монах, че не може да получи гостоприемство в манастира.

После той се появи между близо шестстотинте поклонници на малката вечерня и на трапезата, след което поради спонтанна реакция на манастирските братя бе помолен от участъковия полицай, обслужващ Обителта, да напусне границите на манастира.

 

При извеждането му от двора той се опита да охули за пореден път манастира и пред полицая започнал да изказва съвършено несъстоятелни твърдения, че тукашните монаси са зилоти и не поменават Вселенския Патриарх.

В удостоверение на горното прилагаме копие от протокола, записан в Книгата за нарушения и събития на Зографския полицейски участък.

От манастирската канцелария

***

Превод на протокола, записан в Книгата за нарушения и събития на Зографския полицейски участък

Вх. N 46 (за манастирската канцелария)

Архимандрит Никанор (в мире Христо Христо Мишков) роден 5.12.1975 посети светата Зографска обител днес следобед по време на вечернята и поиска да бъде подслонен от светата Зографска обител по време на манастирския празник. Отците му отказаха, защото по-рано бил злепоставил в България светата Зографска обител и светия игумен на този манастир, и (затова) не бил добре дошъл. Отците като не желаеха да бъдат създадени по-нататъшни проблеми, ми поискаха да се намеся и да изискам от него да си тръгне от манастира веднага, тъй като те освен това нищо друго не искаха. Въпросният, когато му поисках да напусне манастира, защото не е добре дошъл, съдейства и напусна по спокоен начин, като ми спомена, че знае, че е нежелан и направи някои отрицателни коментари за зилотите в Зографската обител и за светия игумен на тази обител – само пред мен.

Точно копие от Книгата за нарушения и събития в нашето дежурство, 5.5.2018

Настоящето се издава след молба на заинтересованите за всяка законна употреба.

Полицай Асланидис Георгиос

 

nikanor protokol