15 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ ПОСЕТИ РУСИЯНегово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, придружен от заместник-ректора на Софийската духовна семинария – йеромонах Мелетий, екип от преподаватели по вероучение в гр. Видин и спомоществователи на учебната дейност към Видинска света митрополия, посети от 27.05. до 03.06.2019 г. Русия и проведе работни срещи в Московска и Нижегородска епархия с цел запознаване с опита и работата на православните учебни заведения там. Посещението се извърши с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Първата работна среща беше в Класическата гимназия Шичалин“, в гр. Москва, където се съвместява изучаването на класически езици с преподаването на предмета „Закон Божий“. След това българската група продължи визитата си с поклонение в Покровския женски манастир, където се покоят мощите на блажената Матрона Московска, в храма „Христос Спасител“, Марто-Мариинската света обител – основана от великата княгиня Елисавета Фьодоровна и други свети места.
В рамките на престоя в Москва, митрополит Даниил се срещна с Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия. Срещата се състоя по покана на митрополит Иларион и на нея присъстваха архимандрит Теоктист, представител на Българския патриарх при патриарха на Москва и цяла Русия, архимандрит Васиан, представител на
Руския патриарх у нас, и йеромонах Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария. В братска атмосфера бе проведен разговор относно актуални въпроси в Православната Църква.

На 30 май българските гости бяха гостоприемно посрещнати от Нижегородския и Арзамаски митрополит Георги и посетиха някои учебни заведения в неговата епархия - Православната гимназия Св. благоверен княз Александър Невски", Православната гимназия Св.св. равноапостолни Кирил и Методий", Нижегородската духовна семинария, както и други училища, в които се обръща по-голямо внимание на предмета „Основи на Православната култура“. В тези училища успешно се съчетава качественото образование и възпитанието на децата в християнската нравственост и добродетели.

Под ведомството на Нижегородската митрополия има 12 православни училища и 2 детски градини, в които се учат над 3 000 ученици. Те участват активно в духовния живот на епархията и социалната ѝ дейност.
Проведоха се срещи с директорите на тези учебни заведения, по време на които се обсъдиха въпроси в областта на православното образование и учебно-методическата литература. Домакините разказаха за резултатите от работата в православните гимназии, в които се акцентира на връзката между духовник-учител-родител и дете.

Българската група продължи своето пътуване с поклонение в Дивеевската света обител, където се покоят мощите на преподобни Серафим Саровски. Неделното богослужение в петата неделя след Пасха, в светата обител беше оглавено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, в съслужение с придружаващите го духовници и духовенство от обителта и Нижегородска митрополия.

В края на богослужението митрополит Даниил благодари на майка Сергия, игумения на обителта, и на сестринството за топлото гостоприемство. Благодарност бе изказана също така и за любезното благословение на Нижегородския и Арзамаски митрополит Георги, в чиято епархия се намира манастирът, групата от България да посети епархията, обителта и за оказания радушен прием.

Пребиваването на българската група по руските земи завърши с поклонение в Троице-Сергиевата лавра и посещение в прилежащото към нея православно училище „Св. Сергий Радонежски“. Всички участници в посещението въздадоха слава Богу за всичко!

 

 

13 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ ПОСЕТИ РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ ПОСЕТИ РУСИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ ПОСЕТИ РУСИЯ