Автор: Сливенска митрополия 

 

     На 1 август 2010 година, около 12 часа, комисия оглавявана от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, проф. Божидар Димитров, проф. Казимир Попконстантинов и други археолози, в присъствието на областния управител на Бургас, кметовете на Бургас и Созопол, народни представители от Бургаски избирателен район, представители на медиите и множество православни християни, отвори мощехранителницата, която се оказа, че е изработена от алабастър. Установи се, че в нея се покоят свети мощи / един зъб, частица от челюст и частица от ръка./.Проф. Попконстантинов е категоричен, че това са мощи на св. Иоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни…………………” по нататък надписът още не е разчетен. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Иоан Предтеча и разчетеното име Иоан, професорът е категоричен, че това са мощите на Кръстителя Господен. Според него алабастрената мощехранителница може да бъде оставена като експонат в историческия музей, но светите мощи задължително трябва да бъдат пренесени и поставени за поклонение в православен храм.

За духовното значение на светите мощи говори и Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий. ”Светите мощи притежават голяма духовна сила. Понеже светиите са прославили Бога, затова и Бог ги е прославил, чрез нетленни свети мощи. Светите мощи са голямо духовно богатство и затова към тях се отнасяме с благоговение и поклонение. Молим тяхното ходатайство пред Бога да ни пази от всякакви злини и да ни дарува душевно и телесно здраве” каза дядо Владика. Той предложи светите мощи да бъдат поставени в храма ”Св. Георги” в Созопол, където се пазят свети мощи на св. Андрей Първозвани и частица от светия Кръст Господен.

 

Тъй като откритието е от национален мащаб и предстоят процедури за регистрацията му, комисията реши временно светите мощи да бъдат пренесени за съхранение в специален сейф в Районното полицейско управление гр. Созопол.

Очакваме деня, когато с литийно шествие по улиците на гр. Созопол, светите мощи ще бъдат пренесени в храма ”Св. Георги” за поклонение от православните християни.

”Споменът за праведника е с похвали, а за тебе, Предтече, е достатъчно свидетелството на Господа, защото наистина ти се показа по- честит от пророците, понеже се удостои да кръстиш в струите Проповядвания. Затова, като пострада с радост за истината, благовестил си на тези, които бяха в ада явилия се в плът Бог, Който взема греховете на света и ни дава велика милост” / Тропар на св. пророк Предтеча и Кръстител Иоан/