Снимка Дарик Радио    Реликварият, открит при разкопките на абесидата на манастира „Свети Георги“ край Созопол, наистина съдържа мощи от Свети Йоан Кръстител, обявиха днес български учени, предаде Дарик. Откритата в останките на остров „Свети Иван“ кутия съдържа костици от ръката и крака на Йоан Предтеча, покръстил Иисус Христос.

Така смятат историците Красимир Попконстантинов, министър Божидар Димитров и директорът на Бургаския исторически музей Цоня Дражева. Предстои светите мощи на Йоан Кръстител да бъдат предадени на Сливенския митрополит Йоаникий, който да реши къде ще бъдат изложени.

Реликварият с мощите на Св. Йоан Предтеча и Кръстител, открит на остров Св. Иван в Созопол, беше открит на 28 юли т.г. по време на сондажни изкопи в основите на най-старата църква на острова, построена в края на ІV – началото на V в. Откритието бе направено от екип, воден от проф. Казимир Попконстантинов. При отварянето днес присъстват и Сливенският митрополит Йоаникий, ст.н.с. Александър Минчев от Варненския музей и директорът на Созополския музей Митко Недев.

 

Находката на археолозите стана при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода. Мраморният реликварий (мощехранилница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см, бе пренесен в касата на Археологическия музей в Созопол. Там той стои запечатан с червен хоросан във вида, в който е бил открит и е под денонощна охрана.

При проучване на хоросановата подложка е открита втора малка кутийка с размери 6 см дължина, 4,5 см ширина и 3 см височина, която прилича по форма на кибритена кутия, изработена от бледожълт пясъчник (характерен за територията на Палестина). По външните й стени има надписи на старогръцки.

Единият е „Господи, помагай на твоя раб Тома“, а на другата страна на кутийката пише „Свети Йоан“. Археолозите предполагат, че може би някога в нея са се съхранявали част от мощите. По начина на изработката и орнаментите върху нея специалистите съдят, че тя е изработена около V век. Предположенията, че в нея са скрити мощите на Кръстителя пък идват от факта, че манастирът и църквата на острова са носели името на Йоан Предтеча.

Археолозите разкриха, че мощехранилницата най-вероятно е била премествана в границите на острова. Първоначално мощите са се намирали в олтара на първата църква, която е унищожена от аварско нашествие през 586 година. Завоевателите са преминали през остров Св. Иван на път за Константинопол и са опожарили църквата до основи. Археолозите вече са открили следи от унищожителния пожар. През IХ-Х век църквата е възстановена, а олтарната част става по-голяма. Именно тогава реликварият най-вероятно е бил преместен в новата църква. Затова свидетелстват двете ниши, които по структура и начин на оформление с тухли и хоросан са идентични. Първата, която е и по-стара, обаче е празна.

 

Източник:  http://www.vsekiden.com

Снимка: Дарик