ce34dee4ba933814cfd787b94c96ab99 Всемирното Православие - ПОЧАЕВСКАТА ЛАВРА ОТБЕЛЯЗА ОТКРИВАНЕТО НА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИОВ8 до 10 септември в Свято-Успенската Почаевска лавра преминаха тържества в чест на преподобни Иов, игумен и чудотворец Почаевски. На 8 септември от пещерния храм на Свято-Успенската Почаевска лавра потегли традиционното литийно шествие, в което взеха участие наместникът на Лаврата Почаевският митрополит Владимир, братята на манастира и много поклонници, пише сайтът на Лаврата.

 След молебена литийното шествие премина по улиците на Почаев.

 
185448.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПОЧАЕВСКАТА ЛАВРА ОТБЕЛЯЗА ОТКРИВАНЕТО НА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИОВРаката с мощите на преп. Иов Почаевски в Пещерната църква 

Поклонниците, пристигнали в  Почаевската лавра да прославят паметта и отдадат чест на светия игумен на Почаевската планина, взеха участие в празничното тържествено шествие със светите мощи на преподобни Иов.

По
думите на участниците, именно по време на шествието около манастира, възглавено от самия небесен покровител на обителта, и по време на тържествените молитвени песнопения се почувствала особена благодат.

 
След края на шествието раката със светите мощи беше занесена в Преображенския събор на Лаврата, където беше отслужен акатист на светеца.

+  +  +

В деня, когато се чества паметта на всички преподобни Печерски отци, почиващи в Далечните пещери, Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий възглави тържествените богослужения в Успенския събор на Свято-Успенската Киево-Печерска лавра. В словото си след четенето на св. Евангелие той се обърна към паството с проповед какъв трябва да бъде човекът според Евангелското учение:


"Брачният пир — това е Царството небесно, приготвено за всеки човек. Приготвянето за участие в брачния пир става в Църквата. Тя е събрание на хора, съединени помежду си с единната вяра в разпнатия и възкръснал Спасител, с единната любов към Бога и един към друг. Целта на нашия живот на земята е да избелим дрехата на своята душа и да я направим чиста, да се приготвим да станем способни да приемем спасителната благодат, за да станем участници в този брачен пир, който Господ е приготвил за човека на Небето".

По думите на митрополит Онуфрий, примерът на преподобните Печерски отци, чиято памет се чества, ще ни научи на това, как да се приготвим за Царството небесно: "От света те взимали минималното, а му давали твърде много. Преподобните отци са се молили и се молят за мир, което е най-великото благодеяние, което светиите ни оказват" - увери Предстоятелят на УПЦ.

 

 185498.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПОЧАЕВСКАТА ЛАВРА ОТБЕЛЯЗА ОТКРИВАНЕТО НА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИОВЗа преподобни Иов Почаевски може да прочетете ТУК