dialog123 Всемирното Православие - ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЛЕНИЕ НА МОНАСИТЕ ОТ АТОН ОТНОСНО ПРЕДСТОЮЩИЯ ДИАЛОГ МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИ И РИМОКАТОЛИЦИ 
Превод: Д-р Росица Колева

Снимки: Православен Апологет 

 

 Атонското монашество излезе с официално заявление относно предстоящата среща на Смесената комисия за диалог между православни и римо-католици, която ще се състои в Кипър през Октомври тази година, съобщава агенция Ромфеа”.

Свещеният Кинот на Света Гора Атон изрази безпокойството си относно богословските въпроси, които са били предвидени за обсъждане на предстоящата среща. Своето мнение Кинотът изразява в специално заявление:

1.     В продължение на векове Света Гора, по благодатта на Иисус Христос, е останала верен пазител на светата Православна Вяра, която божиите праведници апостолите предадоха на Църквата, а нашите богоносни учи от светите Вселенски Събори запазиха през вековете. Това предание непокътнато се е пазило от нашите предшественици – светогорските отци.

2.     Когато ние разбрахме, че в Кипър ще се проведе среща на Смесената международна комисия за богословски диалог между Православната Църква и римокатолиците, на която се предлага да бъде обсъден въпросът за Ролята на епископа на Рим за единството на Църквата през първото хилядолетие“, нашият Свещен Кинот, въпреки че не знае точното съдържание на предполагания диалог, е силно обезпокоен, тъй като папското върховенство преди беше обсъждано в контекста на отказа от еретически догмати и неговият светски характер (Ватикана като държавна единица). Единственото възможно условие за поставянето на въпроса за върховенството е, ако бъде разглеждано възвръщането на римокатолиците към православната вяра и съборността на Православната Църква, а не единството в разнообразието на догматите“.

 

3.     Православната църква се явява единна и единствена, свята Вселенска и Апостолска Църква” – заяви в светия Протатски храм (Карея, Атон) Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей на 21. 08. 2008 г. по време на посещението си в Света Гора. В това вярваме и ние и оставаме верни на това, което ни проповядват Светите Отци.

 

БележкаБългарската Православна Църква отказа участие във всякакви срещи, посветени на диалог с Римокатолическата Църква.