6-151x113 Всемирното Православие - СВЕТОВНИЯТ ОБЩЕСТВЕН ФОРУМ „ДИАЛОГ НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ” ПРОВЕДЕ В ЗАЛЦБУРГ МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА: „ПРИНОСЪТ НА АТОН В ЕВРОПЕЙСКАТА ДУХОВНА И ИНТЕЛЕКТУАЛНА ТРАДИЦИЯ”

На 8 и 9 юли 2011 г. в Залцбург (Австрия) се проведе конференция на тема: „Приносът на Атон в европейската духовна и интелектуална традиция”, организирана от Световния обществен форум „Диалог на цивилизациите”. 

Сред участниците в срещата бяха бившият генерален секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер, принцеса Катарина Сръбска (Великобритания), княз Георги Юревски (потомък на царската фамилия Романови) от Швейцария, представители на обществото „Приятели на Атон” от Оксфорд, Институтът за православни християнски изследвания в Кембридж, Амстердамският Център по източноправославно богословие, представители на обществени и правителствени организации, на Римокатолическата и Англиканската църква, делови кръгове и научни общества, свещенослужители на Руската, Грузинската, Гръцката и други поместни Православни църкви, братя от манастирите на Света Гора – Атон.

Конференцията беше открита от президента на МОФ „Диалог на цивилизациите” В.И. Якунин.

 

 1

Свещеник Андрей Елисеев, секретар на Представителството на Руската православна църква при европейските международни организации в Брюксел, прочете приветствие към участниците във форума от името на председателя на Отдела за външноцърковни връзки към Московската Патриаршия, Волоколамския  митрополит Иларион.

 2    3

 

В приветствието, в частност, се казва: „Европейската цивилизация е задължена за съществуването си на християнството: основните й ценности, типът мислене, нравственият закон, господстващи в продължение на столетия, водят до евангелската мисия на учениците на Иисуса Христа, обхващащи всички народи на тогавашния свят… Осъзнаването на приноса на Атон в европейската духовна и интелектуална традиция ни води до важната задача да се запази за бъдещите поколения уникалният свят на Света Гора, създаден с ръцете на многонационалното монашеско братство, с неговия особен начин на живот, с разнообразието на монашеските подвизи, с топлото му гостоприемство на поклонниците и строгото вътрешно безмълвие”.

Доклад на конференцията изнесе игуменът на Ватопедския манастир – един от най-големите обители на Атон - архимандрит Ефрем. „Съвременният човек, – каза той, – достигнал голям прогрес в развитието на технологиите, икономиката, не откри вътрешния мир. Става дума за присъствието на Христа в нашето сърце. Света Гора — това е място на мира, покаянието, смирението, радостта като особено състояние на светостта, плод на присъствието на Светия Дух. Хората на Запад често възприемат смирението като комплекс за малоценност, когато в същото време то самото е алфата и омегата на духовния опит”. „На Света Гора, – заключи о. Ефрем, – може да се срещнат наистина смирени монаси и да се чуе Слово, родено от опита”.  

Официалната церемония по откриване на конференцията, състояла се в двореца на залцбургските князе-архиепископи,  включваше изложба фотографии от края на XIX век от албума на великия княз Константин Константинович Романов и съвременните архиви на Ватопедския манастир.

 

 

 4   5

Пред участниците в срещата програма изнесоха църковният хор „Тропос” от Атина и ансамбълът за руска духовна музика „Светилен”.

В събота, 9 юли, в храма на Румънската православна църква в Залцбург архимандрит Ефрем възглави Божествената св.Литургия, отслужена по атонски устав.

В хода на пленарните и секционните заседания участниците в конференцията взеха единодушно решение да се запази уникалният статут на Атон, говориха за непоколебимостта и необходимостта от всестранна правова защита на принципа на „аватон”, съгласно който достъпът на жени на полуострова остава закрит, за недопустимостта Света Гора да се превърне в свободна туристическа зона или място за извличане на печалба, отбелязаха тенденцията за вмешателство във вътрешния живот на обителите.

Бившият генерален секретар на Съвета на Европа и председател на международния координационен комитет „Диалог на цивилизациите” Валтер Швимер заяви: „Света Гора – Атон, е важна за културното наследство на целия свят, но преди всичко – за културното и интелектуално наследство на Европа. Поради това е необходимо това място да се защитава и за тази кауза да бъдат привлечени различни европейски и световни сили”.

„У нас (в Европейския Съюз), – отбеляза председателят на Християндемократическото движение на Словакия, бившият еврокомисар по науката, образованието и  културата Ян Фигел, – има общ пазар, обща валута, но въпреки това не ни се удаде да избегнем кризата... Значението на християнството в Европа е огромно, християните имат ясна ценностна  система. Европа ще бъде прекрасна, ако мозайката бъде единна , а не разчупена на Изток и Запад”.

Директорът на Фонда за религиозни изследвания „ Йоан XXIII”  Алберто Мелони (Италия) направи предложение Атон да стане място за подготовка на ново поколение млади учени, които биха работили в днешното „постсекуларно” общество над това да бъдат съхранени източниците за разбиране на християнския живот.  

Президентът на Фонда „Св. Андрей Първозвани ”, сенатор С. Е. Щеблигин, разказа за укрепването на връзките между Русия и Атон, в това число чрез показване на неговите светини, помощ при възстановяването на зданията на  манастира „Св. Пантелеймон” , подпомагане на исторически и изкуствоведски изследвания.  „Ние смятаме, - каза той, - че развитието на връзките с Атон като център на религиозно-съзерцателен и духовен живот има благотворен потенциал за живота на цялото руско общество. В Русия православното християнство стана наистина духовна основа в живота на хората - от огромните пространства при  Балтийско море на запад до Тихия океан в Далечния Изток”.

Главният научен сътрудник на Института по философия РАН С.С. Хоружий отбеляза в своя доклад , че старите тенденции на секуларизация, изтласкване на религията от обществения живот се срещат с новата тенденция на „постсекуларизма”, за която е характерно възвръщане на вниманието към религиозните ценности и стремеж към диалог на светските хора и институти с представители на религиозните традиции.  Поради това съвременните философи и антрополози търсят нови пътища за осмисляне на ставащото с човека и обществото. И тук атонският исихазъм, - смята философът, - като неизчерпаем източник не на теоретично, а основано на опита „богословие на енергиите” на знанието, може да даде много за решаване на тази интелектуална задача, да открие нови перспективи за разбиране на „синергийната” (причастна с Божествената енергия) природа на човека.

В края на дискусията модераторът на форума – изпълняващ длъжността представител на Руската православна църква при европейските международни организации в Брюксел и европейски представител на фонда „Русский мир”, протойерей Антоний Илин, предложи идеята да се създаде „ мрежово съобщество за подкрепа на Атон в рамките не само на Евросъюза, но и в голяма Европа”. По думите му, става въпрос за „формат за постоянно общуване на аналитици и експерти за правовата подкрепа на Света Гора, а също и за интернет-портал”.

В заключителното си слово игуменът на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем покани също и Фонда „Св. Андрей Първозвани” към сътрудничество при изучаване и каталогизацията на рускоезичните ръкописи, съхранявани в манастира. Той призова още хората да се възползват от духовните плодове на Атон, отбелязвайки, че на Света Гора има духовници, които могат да дадат отговор на най-насъщните въпроси на съвременния човек.