57787.p Всемирното Православие - ИЗОСТРИХА СЕ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ СВЕТА ГОРА И ГЪРЦИЯ На крачка от окончателен разрив се оказаха отношенията на атонските манастири и Гърция. Причина за конфликта стана приетото от правителството на тази страна ново данъчно законодателство. Наред с други неща то предвижда да се облагат с данъци имотите на атонските манастири (намиращи се извън Света Гора, на територията на Гърция), съобщава Agionoros.ru.

Свeта Гора - Атон. Фото: National Geographic/James L.Field

 

По думите на светогорските монаси подобни стъпки на държавата посягат на исторически установения особен статут на Света Гора – Атон.

На 1 май игумените на всички атонски манастири, заедно с постоянните представители на обителите в Свещения Кинотис, се събраха в столицата на Атон - Карея, на спешно извънредно общоатонско събрание.

В хода на дискусията прозвучаха различни мнения и предложения (включително незабавно преустановяване на отношенията с гръцката държава), но окончателно решение не беше прието. Следващия път светогорците ще се съберат на 14 май – до този ден вече ще бъдат известни резултатите от парламентарните избори в Гърция, и на Атон се надяват, че новото правителство ще промени отношението си към Света Гора.

Освен това, общоатонското събрание за пореден път изрази желание да се проведат преговори с представители на гръцките власти (в това число и с новия финансов министър).

В случай, че правителството на Гърция пренебрегне исканията на светогорци, те са готови за пълен разрив в отношенията с властите на тази страна. При такова развитие на събитията те ще се обърнат за подкрепа към Вселенския Патриарх, правителствата и Църквите на всички православни народи.

Света Гора – Атон, 2 май 2012 г.