В редакцията на AgionOros.ru постъпи текстът на посланието на Свещения Кинотис на Света Гора до Константинополския патриарх Вартоломей. Писмото, посветено на визитата на Римския папа в Константинопол през ноември 2014 г., беше написано през декември, но се обнародва чак сега.

 

 

 

196572.b Всемирното Православие - ПИСМО НА СВЕЩЕНИЯ КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА - АТОН ДО КОНСТАНТИНОПОЛСКИЯ ПАТРИАРХ ПО ПОВОД СБЛИЖАВАНЕТО С РИМСКИЯ ПАПА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Светогорци изказват недоумение и безпокойство във връзка със събитията в Константинопол. В частност целуването на Патриарха и папата по време на Божествената Литургия.

В писмото си атонските монаси привеждат примери от богослужебните книги и творенията на отците на Църквата, говорещи за еретическите заблуждения на латиняните. Освен това те напомнят за големия брой атонски мъченици, пострадали заради отказа „да се съгласят с латиномъдруващите“.

 

След преподобни Силуан Атонски те възкликват: «вярвам само в Православната Църква: в Нея е радостта на спасението в Христовото смирение»!

 

Свещеният Кинотис на Света Гора призовава към прекратяване на богословския диалог с римокатолиците, които упорстват в своята ерес. Подобен диалог води единствено до „смущение сред вярващите“ и не принася никакви други резултати.

 

Атонските монаси изказват пред патриарха „своето безпокойство“ и желание “църковното единство както на всички православни християни, така и на атонските монаси да остане непоколебимо”.

 

В заключителната част на писмото си „представителите на всички атонски манастири” със  „съжаление и безпокойство” констатират, че в случай, че сближаването с латиняните продължи, могат да се повторят събитията с петдесетгодишна давност, когато атонските манастири прекратили поменаването на Константинополския Патриарх Атинагор, снел анатемата от папистите.

 

Редакцията на AgionOros.ru благодари за предоставения текст на http://aktines.blogspot.gr