Panigir-Panteleimon-2017-Zograf_images_RusMonastir_Panigir_Panigir2017_thumb_medium220_0 Всемирното Православие - ИГУМЕНЪТ НА „ЗОГРАФ“ ПРИСТИГНА ЗА ТЪРЖЕСТВАТА В ПАНТЕЛЕЙМОНОВИЯ МАНАСТИРОт 8 август на Света Гора, Атон, в руския манастир „Св. Пантелеймон“, по повод честването на паметта на светия великомъченик и целител Пантелеймон (отбелязван от Православната Църква на 9 август, по стар стил – бел.ред.) започнаха тридневни тържества: предпразник, панигир и следпразненство или „Ктиторски ден“ , съобщава „Русский Афон".

Тази година панигирът е по-специален, тъй като съвпада с важен юбилей за обителта - 670-годишнината от предаването на честната глава на св. вмчк. и целител Пантелеймон на руския атонски манастир.

За тържествата в Пантелеймоновия манастир пристигна игуменът на атонския български манастир „Зограф“ схиархимандрит Амвросий. От древни времена игумените на тези два славянски манастира-побратими разменят братски посещения на престолния празник (панигир) на своя събрат. В този случай, по светогорска традиция, игуменът домакин отстъпва първенството по чест на игумена гост, който се споменава на първо място във всички ектении.

В тържествата ще вземе участие и поклонническа делегация от Руската православна църква, в чийто състав влизат Барнаулският и Алтайски митрополит Сергий (Иванников), Изюмският и Купянски митрополит Елисей (Иванов) и Лидският и Сморгонски епископ Порфирий (Преднюк).

Съгласно Устава на Света Гора, на престолния празник на светогорските обители се отдава чест като на дванадесетте Господски празници и това превръща храмовите чествания в най-тържествени след Светата Пасха. Така например светогорските панигири непременно имат дни на предпразненство и следпразненство; от началото на всенощното бдение до края на Литургията царските врати на празнуващия храм остават отворени, както на Пасха; на 9-та песен от канона на утренята се полага величание на светеца покровител, вместо "Честнейшую херувим...", и така нататък.

В случая с честването на светия великомъченик Пантелеймон, предпразненството, полагащо се по светогорски Устав, съвпадна с паметта на свещеномъченик Ермолай, който бил духовен учител на св. Пантелеймон и пострадал за Христа един ден преди своя ученик. В обителта се съхранява частица от неговите свети мощи, има и храм, посветен на праведната Евула, майката на великомъченика, и на свещеномъченик Ермолай, в който на 8 август беше отслужена една от Литургиите.

Вечерта на 8 август в съборния храм на руската светогорска обител започна празничното богослужение в чест на светия великомъченик и целител Пантелеймон, продължаващо цяла нощ и завършващо сутринта с Божествена литургия, след която ще бъде отслужен празничен молебен и литийно шествие около чествания храм, с изнасяне на честната глава на св. вмчк Пантелеймон.

В съответствие с Устава, по древна традиция празничните богослужения (панигири) на Света Гора продължават цяла нощ (близо 12 часа) и завършват с особена тържественост, благоговение и византийско великолепие.

Тази година да почетат паметта на светия великомъченик и целител Пантелеймон в руския светогорски манастир пристигнаха стотици поклонници от различни държави – Гърция, Русия България, Грузия и др.

В древна Византия с гръцката дума „панигир“ (πανήγυρις) се означавало всенародно празнество, а на Света Горахрамовия празник на манастира, отбелязван с особена византийска тържественост и благолепие.

 


Panigir-Panteleimon-2017-Zograf1_images_RusMonastir_Panigir_Panigir2017_thumb_medium220_0 Всемирното Православие - ИГУМЕНЪТ НА „ЗОГРАФ“ ПРИСТИГНА ЗА ТЪРЖЕСТВАТА В ПАНТЕЛЕЙМОНОВИЯ МАНАСТИР


 Panigir-Panteleimon-2017-Zograf1a_images_RusMonastir_Panigir_Panigir2017_thumb_medium220_0 Всемирното Православие - ИГУМЕНЪТ НА „ЗОГРАФ“ ПРИСТИГНА ЗА ТЪРЖЕСТВАТА В ПАНТЕЛЕЙМОНОВИЯ МАНАСТИР

 

Panigir-Panteleimon-2017_images_RusMonastir_Panigir_Panigir2017_thumb_medium220_0 Всемирното Православие - ИГУМЕНЪТ НА „ЗОГРАФ“ ПРИСТИГНА ЗА ТЪРЖЕСТВАТА В ПАНТЕЛЕЙМОНОВИЯ МАНАСТИРДелегацията на Руската православна църква