news_img_file_1064_b Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА АТОН: ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИКОНАТА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“ НА СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИКЛитийното шествие „Достойно Есть“ до историческите килии в Карея и конаците на всички манастири се нарича още Празник на келиотите. То започва след литургията в храма на Протата в Карея, обикновено към 9 часа сутринта, когато иконата се изнася от храма.

Шествието от над 400 души преминава през конаците на всичките 24 манастири. Във всеки конак е наредена маса: яйца, козунак, бонбони и вино.

Всички влизат в храма на конака, покланят се пред иконите, а след това опитват от храната. Конаците са 24, колкото са манастирите, а литийното шествие продължава близо 5 часа.

Тръгвайки от Протата, литийното шествие „Достойно Есть“ се насочва към единствения манастир по своя път - Кутлумуш. След края на шествието в храма на Протата братята от този манастир отслужват вечерня.

Литийното шествие започва от конака на манастира Иверон и завършва в конака на Руския манастир „Св. вмчк Пантелеймон“.

Предание за иконата Достойно Есть

Традицията с литийното шествие на Светли понеделник възникнала въз основа на древно предание за иконата „Достойно Есть. Веднъж разбойници започнали да грабят Карея. За да бъде спасена иконата „Достойно Есть“, било решено да я скрият в манастира Кутлумуш, намиращ се на 300 метра от столицата на Атон. Разбойниците не намерили иконата и си тръгнали с празни ръце, без да се досетят да проверят и в Кутлумуш.

В знак на благодарност към Бога за чудесното спасение на светинята, всяка година монасите идват с литийно шествие в манастира Кутлумуш и след това братята от този манастир служат вечерня в Протата, обикновено в 15.00 часа.

Литийното шествие „Достойно есть“ и преподобни Паисий Светогорец

 
Светият старец Паисий Светогорец си спомнял: „Бях в дворчето на моята килия и се молех с Иисусовата молитва. Изведнъж почувствах необикновено силно благоухание, излязох в коридора, за да видя откъде идва то, след това отидох в църквата, но благоуханието не идваше от там. Излязох от каливата на двора. Тук благоу­ханието се чувстваше по-силно. После чух да бие клепало.

Като погледнах в посока на Кутлумушкия манастир, видях как долу минава литийното шествие, и разбрах, че това благоухание излиза от иконата на Пресвета Бгородица“.

От близо километър разстояние Пресвета Богородица, ако може така да се каже, изпратила Своя поздрав на Стареца.

 

+  +  +

В България има няколко копия на атонската икона "Достойно Есть". През 2012 г., по молба на Блаженопочившия Български патриарх Максим, от Света Гора беше донесено  едно от най-известните у нас чудотворни копия на иконата "Достойно Есть", което завинаги остана в Храм-паметника "Св. Александър Невски" в София. Пред образа на Божията Майка, станал известен като "Достойно Есть Българска", се отслужва акатист всеки петък от 17.30 ч.

 

news_file_650 Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА АТОН: ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИКОНАТА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“ НА СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

news_file_1403 Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА АТОН: ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИКОНАТА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“ НА СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

news_file_651 Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА АТОН: ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИКОНАТА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“ НА СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

news_file_1159 Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА АТОН: ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИКОНАТА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“ НА СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

news_file_1160 Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА АТОН: ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИКОНАТА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“ НА СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК