14_filotheou Всемирното Православие -  МАНАСТИРЪТ „ФИЛОТЕЙ“ НА СВЕТА ГОРА АТОН (2)МанастирътФилотей (гр. «Ιερά Μονή Φιλοθέου»), 12-ти  в атонската йерархия, е посветен на Благовещението на Пресвета Богородица.  Разположен е в югоизточната част на Света Гора Атон.
Според преданието „Филотей бил основан през втората половина на Х век от сподвижника и ученика на преподобни Атанасий Атонски, свети монах Филотей. Манастирът бил наречен в негова чест.

За първи път названието на този манастир се споменава в меморандума на прота Никифор от 1015 г. В продължение на много векове сведения за манастира не се срещат в нито един документ. Филотей започнал да се възстановява в края на османското владичество през XVIII век, когато гръцките владетели на Влашко и Молдова направили крупни дарения на манастира.

Един от най-известните монаси във „Филотей“ бил свети Козма Етолийски, който живял през осемнадесети век. Той много пътувал из окупираната от турците Гърция в един от трудните периоди в нейната история. Манастирът постоянно призовавал народа да не се поддава прекомерно на влиянието на турската култура и да се старае да съхрани Православието чрез строителството на храмове и училища. Свети Козма бил твърде влиятелен човек както в църковните, така и в светските дела. През 1779 г. той приел мъченическа кончина от ръцете на турците. В Карея се намира килия, посветена на свети Козма Етолийски, която принадлежи на манастира „Филотей“.

През 1973 г. (до 1990 г.) игумен на светата обител станал старецът Ефрем Филотейски (1928-2019). Той веднага въвел в него практиката и устава на своя старец преподобни Йосиф Исихаст (1895-1959), който се различавал от устава на другите атонски манастири. В кратък срок монашеският живот във „Филотей“ бил възроден. След това Кинотисът на Света Гора благословил стареца Ефрем да ръководи духовно заедно с някои от учениците си още три атонски манастира: Ксиропотам, Костамонит и Каракал, а по-късно и скита „Св. апостол Андрей Първозвани“, които също приели устава на преподобни Йосиф Исихаст и започнали да се наричат „филотейски“. Удивително е, че един толкова малък на ръст и с крехко здраве човек успял да извърши такова огромно дело. А тепърва предстоял подвигът му по възраждане на Православието в Америка!

Главният катедрален храм на манастира е посветен на Благовещението на Пресвета Богородица. Надписът в стената при прозореца на десния клир сочи, че храмът е бил построен през 1746 г. върху останките на друг манастир, който по това време е бил разрушен. Стенописите са били създавани в течение на много години и са завършени през 1752 г. в главния храм, а през 1765 г. – в литийния и външния притвор. Във вътрешните и външните притвори (νάρθηκας) изпъкват фреските от Апокалипсиса и Александър Македонски. Освен това през 1848 г. била завършена мраморната облицовка, а през 1853 г.оцветяването и полирането на иконостаса. Кулата на камбанарията е издигната през 1764 г.

Вторият катедрален храм е посветен на Покрова на Пресвета Богородица.

В левия кивот на катедралния храм се намира чудотворната двустранна икона на Божията майка „Гликофилуса (Сладкое лобзание (целование), гр. Γλυκοφιλούσα). Върху едната ѝ страна е изобразена Пресвета Богородица, нежно целуваща младенеца Иисус, върху другата – Разпятието. Според преданието това е една от седемдесетте икони, рисувани от св. евангелист Лука. Иконата принадлежала на съпругата на патриция Симеон – Виктория, която спасила иконата от унищожение при иконоборците, като я пуснала в морето. Игуменът на „Филотей“ бил известен по чудесен начин за пристигането на иконата на Атон. На мястото на нейното намиране се появило аязмо с лечебна вода, при който всяка година на Светли понеделник се прави литийно кръстно шествие.

Още едно чудо се случило по време на немската окупация. В манастира свършили хранителните продукти, в това число пшеницата. Било взето решение да не се приемат поклонници, макар че мнозина от монасите казвали, че тогава Божието благословение и благодат ще напуснат светата обител. Точно когато останали само няколко зърна пшеница и вече нямало хляб, във „Филотей акостирал кораб от Кавала с пълни трюмове зърно.

Иконата Сладкое лобзание извършва много чудеса, помагайки при изцеряването на болести, за раждането на деца, утешавайки и носейки радост.

Светини: Поклонниците могат да се поклонят пред честните мощи на един от учениците на Господ Иисус Христос – св. апостол Андрей Първозвани, пред частица от Животворящия Кръст, мощите на великомъченик Теодор Стратилат, светите Козма и Дамян, част от щита на св. Меркурий и пред други светини.

Престолният празник на манастира е на 25 март (7 април) Благовещение на Пресвета Богородица

На 24/11 януари се чества паметта на преподобни Теодосий.thumb_14_glykofilousa Всемирното Православие -  МАНАСТИРЪТ „ФИЛОТЕЙ“ НА СВЕТА ГОРА АТОН (2)

 ь

Чудотворната двустранна икона на Божията майка Гликофилуса“ („Сладкое лобзание (целование), гр. Γλυκοφιλούσα).

   

thumb_14_kosmasoaitolos Всемирното Православие -  МАНАСТИРЪТ „ФИЛОТЕЙ“ НА СВЕТА ГОРА АТОН (2)

Преподобномъченик Козма Етолийски (+1779 г.)

thumb_14_theodosios Всемирното Православие -  МАНАСТИРЪТ „ФИЛОТЕЙ“ НА СВЕТА ГОРА АТОН (2)

Преподобни Теодосий (настоятел на манастира през XIV в.)

hu29cp96wq0ockk4gw Всемирното Православие -  МАНАСТИРЪТ „ФИЛОТЕЙ“ НА СВЕТА ГОРА АТОН (2)

Старецът ЕфремФилотейски (Аризонски)(1928-2019)

thumb_14_filotheoukatholikon Всемирното Православие -  МАНАСТИРЪТ „ФИЛОТЕЙ“ НА СВЕТА ГОРА АТОН (2)

thumb_14_filotheoufiali Всемирното Православие -  МАНАСТИРЪТ „ФИЛОТЕЙ“ НА СВЕТА ГОРА АТОН (2)