sveti_sinod_sofia_org Всемирното Православие - МОТИВИ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С МОЛЕБЕН И КОНЦЕРТ„Да родиш деца е дело на природата; но да ги научиш и да ги възпиташ в християнските добродетели - е дело на разум и воля.”

Св. Йоан Златоуст

        

 

       Българската православна църква-Българска патриаршия призовава  православните християни и всички граждани на България да се включат на 24 септември 2010 г. в Националното литийно шествие с молебен и концерт под надслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”. С това Църквата желае да напомни за необходимостта от въвеждане на редовно духовно-нравствено възпитание и образование в българската детска градина и  училище, за да бъде преодоляна духовната криза, в която се намира нашето общество.

Днес на децата всячески се внушава, че да се забавляват е по-важно от това да бъдат чисти по сърце; че да бъдат агресивни е по-полезно от това да бъдат кротки; че да разполагат с много информация е по-нужно от това да станат мъдри; че да бъдат материално богати е по-важно от това да бъдат духовно развити; че да бъдат победители на всяка цена е по-достойно от това да бъдат състрадателни и мили. Учениците се обучават по програми, претоварени с най-различни дисциплини, но сред тях няма нито една, посветена изцяло на емоционалната, духовната, социалната и поведенческата им култура. Младите хора в незнанието си все  повече подценяват и се отдалечават от етичните ценности на нашия народ, които всъщност са християнските и общочовешки ценности.

А в своето хилядолетно служение  Църквата  е  съдействала за  изграждане на общество от честни и високоотговорни личности, които следват Христовия подвиг, залегнал като идеал и в основата на цялата европейска  култура. През вековете Църквата винаги е била  за нацията ни двигател на просвета и напредък, чрез които България дава своя уникален принос за развитието и духовното обогатяване на европейската цивилизация. Българската православна църква винаги е стояла и стои зад народа си и нейните цели винаги са съвпадали и съвпадат с неговите най-висши стремления – свободата и добруването на всички, достойния и мирен живот, държавната стабилност и духовната сила на нацията ни.  Църквата вярва, че въвеждането на обучението по религия в Задължителната подготовка на децата и учениците ще спомогне за  изграждането на тази възродена България, която всички ние искаме да имаме за своя родина.

 

Натрупаният дългогодишен опит в обучението по религия показва, че духовно-нравственото възпитание изгражда невидим, но устойчив коректив в съвестта на подрастващите, който ги направлява да водят благонравен и добродетелен живот чрез укрепване на духовните им сили и ги формира като свободни, морални и инициативни личности, уважаващи законите, правата на другите, тяхната култура, език и религия. Църквата ясно осъзнава своята отговорност за  изграждане на личностите на нашето време и именно затова ние се обръщаме към държавата и обществото  за разбиране и взаимна подкрепа в общото дело на възпитанието и образованието.  

Междувременно Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия създаде КОНЦЕПЦИЯ ОТНОСНО СТАТУТА НА ПРЕДМЕТА "РЕЛИГИЯ" В БЪЛГАРСКОТО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ (http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=concepts_1.xml). Богословските факултети,  катедри и специалности  в четири университета в страната (Софийски, Великотърновски, Пловдивски и Шуменски), както и редица преквалификационни програми дават отлично подготвени педагогически кадри, които могат поетапно да поемат дисциплината в детската градина и в училището от 1-ви до 12-ти клас. Въпрос на  стратегическо и държавническо мислене е, както и на положителна политическа воля,  духовно-нравственото образование да  бъде възстановено и така то да възроди българската образователна система, да помогне на децата и на цялото ни общество.

Да се обединим като Църква!

Да се събудим като нация!

Да преуспеем като народ Божий!

 

 ===========================

Програма на Националното литийно шествие

Подготовка – според призива на Негово Светейшество Българския Патриарх и  Софийски митрополит Максим на 19 септември, неделя, във всички храмове в страната ще бъде отслужен молебен за духовно-нравственото развитие на българските деца и успех на литийното шествие.

24 септември 2010 г. - София  

Участват членове на Св. Синод на БПЦ-БП, православно духовенство, миряни, родители, деца, преподаватели, общественици и политици в качеството им на граждани на Р България.

Пристигане в София – 11.20-11.30 ч.

 

Сборен пункт пред главния вход на НДК откъм бул. „Фритьоф Нансен”.

 

Начало – 12.00 ч.

 

Маршрут: Площадът пред главния вход на НДК откъм бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Христо Белчев”, ул. „Хан Аспарух”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, бул. „Дондуков”, МОМН, Президентство, Министерски съвет, бул. „Цар Освободител”, ул. „Г.С.Раковски”, ул. „Оборище”, площад „Св. Александър Невски”.

 

Молебен за българските деца и за задължително обучение по Религия-Православие – ок. 12.50 ч. - пл. „Св. Александър Невски”.

 

Концерт (едночасов) – ок. 13.00 ч. - пл. „Св. Александър Невски”.

Участници в концерта – детски вокални групи „Мечо Пух” и „Таралежите”, деца и ученици, детски катедрални хорове (Варна и Ловеч), вокален ансамбъл „Юлангело”, катедралните митрополитски хорове при храмовете „Св. Неделя” (София) „Св. Марина” (Пловдив),  „Св. Троица” (Ловеч), патриаршески катедрален хор „Св. Александър Невски” (София).

Концертът ще завърши с „Многая лета”, изпято от всички присъстващи и подкрепено от празничния звън на камбаните на „Св. Александър Невски”.

 

Връчване на петиция за обучението по Религия-Православие на председателката на 41-то Народно събрание г-жа Цецка Цачева и на министър-председателя г-н Бойко Борисов в Министерския съвет от страна на 2 църковни делегации, включващи синодални архиереи, духовенство, родители и деца – 14.00 ч.

 

*******

За КОНЦЕПЦИЯТА НА СВ. СИНОД ОТНОСНО СТАТУТА НА ПРЕДМЕТА "РЕЛИГИЯ" В БЪЛГАРСКОТО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ

Характерът на учебния предмет „Религия” се определя от образователните и културно-историческите традиции в България. В началната и прогимназиалната възраст се обособява според  вероизповеданието в съответни профили – „Религия-Православие”, „Религия-Римокатолицизъм”, „Религия-Ислям” и др., подобно на езиковото обучение. Същевременно, в гимназиалния курс на обучение се предвижда запознаване с традицията и културата и на другите религии в България, което ще включва запознаване с обичаите и принципите им в културно-исторически аспект.

 

Контакти

За повече информация относно предстоящите събития и осигуряване на представител / говорител от Св. Синод , молим да се свържете с нас на:

Адрес:

Синодна палата

ул. "Оборище" № 4

София - 1000

 

Тел. 02 / 987 56 11, вътр. 214 – Гл. секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум

или

02 / 987 56 11, вътр. 217 - д-р Десислава Панайотова

 

Моб. тел. 0889 99 39 80 или 0878 44 54 57 - д-р Десислава Панайотова

 

Е-мейл: desislava.panayotova@bg-patriarshia.bg  или desidp@gmail.com

 

Уебсайт: www.bg-patriarshia.bg