img.php%201 Всемирното Православие - Бойко Борисов: Много накланят нещата към задължително обучение по религия

 Много накланят нещата към задължително обучение по религия в българското училище. Това заяви по време на днешното си посещение в радомирското Старо село министър-председателят Бойко Борисов.

 

Сутринта в репортаж на Нова телевизия в предаването "Иконостас" от Кръглата маса за обучението по религия се чу и мнението на областния управител на Перник Иво Петров, който е един от губернаторите, активно подкрепящи тази идея.

 

Настоящото правителство показва съпричастност към нуждата от задължително изучаване на православието в училище,  лансирана в общественото пространство от няколко години.

 

Преди месец просветният министър Сергей Игнатов заяви, че предстои обсъждане за въвеждането в учебната програма на задължителен предмет по религия.

 

Сергей Игнатов заяви, че те са подготвили проект за въвеждане на обучение по религия в училищата.

 

 

 

Според образователния министър обаче църквата първо трябва да засили ролята на неделните училища. „Защото ако няма такива, а ние го вкараме само в училищното образование, ще се получи един дисбаланс", заяви Игнатов.


Светият Синод на Българската православна църква отстоява становището, че обучението по религия трябва да се въведе от 1 до 12 клас с хорариум 2 часа седмично и оценяване, съобразно нормативите на МОМН. Предлагат се три варианта на учебния предмет "Религия" - "Религия-Православие", "Религия-Ислям" и "Религиознание". Според експерти въвеждането на религия е напълно възможно.

 

По данни на последното социологическо проучване, поръчано от Министерството на образованието, младежта и науката 90% от учениците и 70% от родителите изразяват желание предметът да се изучава в училище.

 

 Източник: IPernik.com