Св.свещмъчТерапонт Сердикийски (Софийски) - 27 май

IMG_4302 Всемирното Православие - Св.свещмъчТерапонт Сердикийски (Софийски) - 27 майЗа този свещеномъченик пише известният наш писател Матей Граматик, който бил съвременник на св. Николай Софийски и свидетел на неговия мъченически подвиг през 1555 година, който написал с голямо умение неговото житие. Там той описва обстановката, в която живял св. Николай Софийски – както географска, така и духовна. В описанието си на духовната обстановка той дава кратки сведения за софийските светци, между които и за светиТерапонт Сердикийски (Софийски).

IMG_4302 Всемирното Православие - Св.свещмъчТерапонт Сердикийски (Софийски) - 27 май

Въпреки че не е отбелязан със звездичка в календара, празникът на св. мчк. Терапонтий Сердикийски (Софийски) събра, както всека година на 27 май, множество вярващи в старинния столичен храм „Св. Петка”. Според житието на св. Терапонтий той е бил убит с меч и на мястото, където била пролята кръвта му, изникнало дърво, от което произлизали и произлизат чудеса на изцеление.

IMG_4302 Всемирното Православие - Св.свещмъчТерапонт Сердикийски (Софийски) - 27 май

Въпреки че не е отбелязан със звездичка в календара, празникът на св. мчк. Терапонтий Сердикийски (Софийски) събра, както всека година на 27 май, множество вярващи в старинния столичен храм „Св. Петка”. Според житието на св. Терапонтий той е бил убит с меч и на мястото, където била пролята кръвта му, изникнало дърво от което произлизали и произлизат чудеса на изцеление.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре