Всеки си пожелава различни неща, когато настъпи Коледа. Някои мечти се сбъдват, а други – не. Но понеже Коледа е свят празник, хората винаги се надяват, че желанията им ще се осъществят.

Всички знаем, че на Коледа стават чудеса и всеки се надява на чудо. Аз също! Винаги, когато Коледа наближава, в мен напират различни желания и вярвам, че те ще се сбъднат. Но ако не се сбъднат, аз продължавам да мечтая, защото Бог знае по-добре от мен какво ми е нужно и щом не е изпълнил някоя моя мечта сега, сигурно така е било по-добре за мен или пък желанието ми е било неразумно.

Празникът на Рождеството, тайнството на Сътворението, магията на Новия живот, появата на Спасителя създават атмосфера, в която се диша по-леко, в която спасението е близо и хората са извисени над телесните си страсти. Самата мисъл, че Коледа настъпва, ни кара да вярваме, че дори и най-смелите мечти могат да станат реалност. Например, догодина да няма отвлечени и убити деца, родителите ни да имат хубава работа и да не са угрижени, всички да са здрави! Това обаче няма да стане от само себе си.

Всеки може да мечтае, но не трябва да  чака нещата да се подредят сами, а  сам да допринася за изпълнението на своите желания. Когато Бог вижда, че човек много силно желае нещо и се труди, за да го постигне, Той ще му помогне да го осъществи. Но ако не се получи, какво пък? Важното е да мечтаем!

Когато човек мечтае за добро, навлиза в друг, нов и чист свят, в който се чувства щастлив, защото има цел и мисия, които го облагородяват и го отдалечават от битовизмите на деня. Ако хората не мечтаят, светът ще бъде скучен, овладян от всекидневието. Всеки трябва да вярва и да не се предава, каквото и да го застига, особено на Коледа! Няма по-голяма радост от сбъднатата мечта! Тя ни дава надежди и ни прави щастливи. Прави ни повече хора, защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! А моята Коледна мечта е да мога да мечтая.

Мечтайте, приятели, за да е по-красив светът! Мечтите са безплатни, но са цяло богатство! Честита Коледа!

 

Санита Сердарова, 12 г.,  с.Търън, община Смолян