IMG_3450 Всемирното Православие - ИСТИНАТА ЗА ВАНГА - МАГЬОСНИЦА, А НЕ СВЕТИЦА  При изключителен интерес премина представянето на книгата „Ванга - портрет на една съвременна магьосница” , състояло се на 15 март в Енорийския център при  храм „Св. св. Кирил и Методий” в София. Срещата се проведе с  благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Максим и с любезното домакинство на Негово Високоблагоговейнство иконом Александър В. Георгиев, председател на храма.

Автор на книгата е Негово Всепреподобие йеромонах Висарион (Зографски) , брат и втори епитроп на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф” – Атон.  Богословското съдържание на двутомника „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста” е защитено като магистърска теза пред комисия от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Да подкрепят молитвено йеромонах Висарион бяха дошли игуменът на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий и братя от обителта. Тук беше йеромонах Зотик /Гаевски/, предстоятел на Руската църква „Св. Николай Чудотворец” в София и и. д. представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия. Активно участие в беседата взеха ставрофорен иконом Силвестър Янакиев и иконом Евгений Янакиев от Сливенска епархия.

Модераторът на срещата свещеник Сергей Павлов от храм „Св. Мина”, жк „Модерно предградие” (София), представи труда и неговия автор: йеромонах Висарион е завършил Софийската математическа гимназия, Международни икономически отношения в УНСС и има диплома като магистър по богословие от СУ „Св. Климент Охридски”. От 2003 г. е брат на Зографския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец” на Света Гора – Атон.

Водещ на събитието беше д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. Св. Кирил и Методий” и главен редактор на сайта на Българската Патриаршия.

Срещата започна с молитва Светият Дух да дойде, да се всели в нас и като ни очисти от всяка сквернота, да спаси душите ни. 

Свещ. Сергей Павлов сложи начало с думите, че сме се събрали, защото Българската православна църква е отговорна и более за духовния вакуум в обществото ни. Липсата на истински духовен критерий какво е православие и какво – тъмни сили, роди явлението Ванга и опасните заблуди, които тя остави след себе си.

Авторът йеромонах Висарион (Зографски) припомни, че лъжепророци като Ванга и Петър Дънов поставят за непросветените и не искащите да се просветят уловки, думи като „правда”, „любов”, „светлина” , споменават имена на светии и на самия Господ Иисус Христос, за да прикрият истинската си същност, която би отблъснала с ужасния си вид хората от тях. При Ванга опасността идва от все по-разпростаняващите се в медиите нейни заблуждения, свързани с прераждане, вселяване на души в чужди тела, фатализъм, агни йога, изказванията й за Корана и Дънов, за когото тя твърди, че е светец, а той е отлъчен от Църквата. В многобройните книги, написани от поклонници на Ванга, както и от магнитофонни записи става ясно, че петричката врачка е изпадала в транс, положение, при което човек не е вече господар на волята си. Има сведения как злите духове са я обладавали и издевателствали над нея.

За разлика от светите отци, които заради добродетелния си живот получавали от Бога дар да изцеляват човешките немощи, като с това привеждали хората до покаяние и спасение, при Ванга, представяла се за християнка, няма нито едно документирано изцеление, извършено със силата на кръстното знамение, нито с призоваване на Божието име. При изцеленията тя си служела с магьоснически похвати – заколване на петел, наливане на вода в стомна и пр. Старецът Паисий Светогорец, който имал дарбата да вижда духовния свят, обяснявал как магьосниците извършват изцеления. Те били „ефикасни” само за хората, обладани от бесове. Тогава магьосникът в съдружие с бесовете изцелявали болния, т.е. отдръпвали се от него за известно време, готвейки му по-голяма беда. Така тъмните сили правят реклама на магьосника (врачката) и към тях се стичат все повече и повече хора.

Пророчествата на светите хора винаги са се сбъдвали, те са водели към Църквата, а сатанинските феномени са познавали миналото, настоящето, но не и бъдещето, допускали са множество грешки и главното – водели са хората не към Христос, а към себе си.

На въпрос дали Ванга трябва да бъде отлъчена от Църквата, йеромонах Висарион отговори, че това може да каже само БПЦ, и че с книгата си той иска да постави табела с надпис „Опасно!”, предупреждаваща българското общество за огромните опасности на окултната измама, една от които е да се приеме един обладан човек за светец. „Не искаме да бъдем при Ванга, а при св. Йоан Рилски, при св. Седмочисленици, затова искаме да заявим, че ще следваме тях, а не Ванга” – заяви авторът.

На питането какво е продиктувало интереса му към Ванга и Петър Дънов, йеромонах Висарион обясни, че неговият път, преди обръщането му във вярата, е преминал през занимания с окултни лъжеучения, затова сега от позицията на опита си иска да предпази другите от грешките си.

Дискусията беше съпроводена от прожекция на кадри от т.нар. църква на Ванга в Рупите. Д-р Десислава Панайотова обоснова твърдението си, че тази църква е всъщност едно страшно място, което още от входа навява мрачни мисли с измъчените си фигури, дело на художника Светлин Русев. Отпред името на св. Петка, на която уж е посветен храмът, е изписано с много по-малки букви, отколкото името на Ванга, при това той не е бил  построен от петричката врачка, както се прокламира в надписа, а със средствата на хората от цялата околия. Влизайки вътре, православният християнин е ужасен от сатанинските изображения върху иконостаса. Как би могъл отруденият и обременен човек да се помоли пред тях, да излее мъката си, да потърси помощ? А епископският трон, който във всяка канонична православна църква се намира вдясно и върху който винаги се изобразява нашият Господ Иисус Христос (в извънредно редки случаи – Божията Майка), в храма на Ванга стои отляво и върху него е изобразена врачката от Петрич! Като поставя себе си на мястото на Христос, тя сама се определя като предтеча на антихриста (антихрист означава „вместо Христос”). Църквата иска да застане твърдо и да каже: „Не!” на подмяната.

Авторът на книгата йеромонах Висарион припомни предсказанието от Свещеното Писание, че отстъпление ще настъпи, но това не значи, че ние трябва да се скрием някъде и да се примирим. Вярно, че светските медии са в по-голямата си част враждебни към Църквата, но ние трябва с цената на всичко да отстояваме истината. Всеки според силите си да благовести в своя кръг от хора, на мястото, където е поставен. Оттук нататък всеки има свободна воля и той трябва да реши дали да приеме истината или да я отхвърли.

Чу се глас дали ще бъде съборен храмът в Рупите, който е позор и срам за България. Отговорът беше, че сме тръгнали да демитологизираме образа на Ванга, а не да разрушаваме църквата. Отец Методий от столичния храм „Св. Кирил и Методий”, който е родом от Петричка духовна околия, припомни, че когато църквата е била строена и е предстояло освещаването й, е имало уговорки между Ванга и дядо Натанаил, но после те не са били спазени и така той е бил подведен. Изнесен беше малко познат факт, че този имот, обявяван за манастирски комплекс, не е собственост на Църквата, а на частната фондация „Ванга” . И че Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил е забранил да се служат литургии в храма на Рупите, но се намират свещеници, които срещу заплащане от фонацията дръзват да нарушават забраната, извършвайки своеволие.

Припомнена беше срещата на Ванга със Светослав Рьорих, сина на Николай Рьорих, който през 1994 г. е обявен за самоотлъчил се от Църквата. Също като него и Людмила Живкова е била последователка на агни йога, с което се обяснява защо тя закриляла петричката врачка.

Изтъкнато беше, че злобното отхвърляне на вероучението от училищата от три правителства подред има в основата си лъжехристиянството на нашия политически елит. „Да се стреснем и да се уплашим!” – призова отец Силвестър. Той изтъкна че и днес защитниците на петричката врачка бяха до един противници на Църквата. Особено им личеше на водещите, иначе симпатичните новинари от сутрешния блок на bTV Ани Цолова и Виктор Николаев, които се изпълваха с враждебност и необяснимо озверяваха, щом им се заговореше за Господ Иисус Христос. Като че ли бяха опонентите, а не хора, отразяващи фактите. Мнозина са готови да се покорят на обсебени хора, но да се покорят на Господа не искат.

Предстоятелят на Руската църква в София йеромонах Зотик /Гаевски/ помоли книгата  „Ванга - портрет на една съвременна магьосница” да бъде преведена на руски език, за да знаят руските православни християни каква е природата на този феномен.

Свещеник Сергей Павлов поясни, че нито един земен завоевател не може да се сравни с духовния завоевател, който ни прави зависими. Ако човек се довери на лъжепророк като петричката врачка, той не се доверява на Ванга, а на нещо друго, тъмно, бесовско. Последствията са страшни –затваря се завинаги пътят към спасението, освен ако няма покаяние. Книгата е за тези, които са се подлъгали и за тези, които са по средата. Нито Ванга, нито Дънов приближават човека към Църквата и Христос. Слава Богу, Господ е обещал спасение за всички покаяли се за греховете си.

Повдигна се и въпросът що за „сестра” е Христина от родопския храм „Св. Пантелеймон”, която си позволява да освещава, коли и използва изцяло окултни средства за лекуване. Свещеник от Сливенска епархия сподели своя печален личен опит: негова братовчедка се самоубила след като контактувала с въпросната сестра Христина. Въпросът беше предоставен на вниманието на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Присъстващите, изпълнили до краен предел залата, приветстваха появата на двутомника „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста”  -  отговор на назрялата от години необходимост заблудата около тези две имена да бъде разкрита. Дали не е трябвало по-рано да се реагира, дали не е късно? Така или иначе Бог е избрал този момент, за да се чуе гласът на Църквата. Изтъкнато беше, че в нашето общество цари голямо невежество, но дори двама-трима или десетима да се спасят от тази проповед, е от изключителна важност, тъй като една човешка душа е по-ценна от целия свят.

 

Срещата завърши в мирен дух и с импровизиран великопостен коктейл.


 ierom.%20Visarion%20(2) Всемирното Православие - ИСТИНАТА ЗА ВАНГА - МАГЬОСНИЦА, А НЕ СВЕТИЦА

 

IMG_3440.JPG - 116.15 Kb

 

 IMG_3444.JPG - 104.54 Kb

 

 IMG_3446 Всемирното Православие - ИСТИНАТА ЗА ВАНГА - МАГЬОСНИЦА, А НЕ СВЕТИЦА

 

 IMG_3452 Всемирното Православие - ИСТИНАТА ЗА ВАНГА - МАГЬОСНИЦА, А НЕ СВЕТИЦА

 

 IMG_3453 Всемирното Православие - ИСТИНАТА ЗА ВАНГА - МАГЬОСНИЦА, А НЕ СВЕТИЦА

 

 IMG_3454 Всемирното Православие - ИСТИНАТА ЗА ВАНГА - МАГЬОСНИЦА, А НЕ СВЕТИЦА

 

 IMG_3460.JPG - 118.45 Kb

 

 

 IMG_3461.JPG - 117.60 Kb

 

 

 IMG_3456 Всемирното Православие - ИСТИНАТА ЗА ВАНГА - МАГЬОСНИЦА, А НЕ СВЕТИЦА