IMG_9938 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „ОКУЛТНИ И СЕКТАНТСКИ АСПЕКТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА“ (С ВИДЕО)Голям интерес предизвика проведената в Енорийския център при храм "Св. св. Кирил и Методий" в столицата открита беседа на тема „Окултни и сектантски аспекти в бойните изкуства“. Събитието се състоя на 9 февруари 2017 г. с благословението на Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър Георгиев, председател на храма.

Лектор беше г-н Георги Граховски, православен християнин, бивш помощник-учител по Айкидо - II дан; Джу-джуцу - I дан; Хашита - I дан.

Д-р Десислава Панайотова – директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации при храма и главен редактор на официалния сайт на БПЦ, припомни в началото, че източните бойни изкуства са част от най-голямата духовна инвазия у нас през последните 20 и повече години. Затова е добре православните християни да имаме информирано мнение за окултните и сектантските аспекти в някои от тях, представляващи опасност за занимаващите се с тези "изкуства" и несъвместими с православното християнство.

Прочетени бяха рекламни обяви от клубове по йога и бойни изкуства, за да се види, че те до голяма степен са идентични и отправят сходни послания, типични за сектите.

Д-р Панайотова представи лектора г-н Георги Граховски, който от 2011 г. е старши разследващ полицай в VIII РПУ – София, и преподавател по специална полицейска тактика. Завършил е магистратура в Полицейската академия на МВР в Симеоново и право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (редно е да се нарича „Свети Паисий Хилендарски“, напомни д-р Д. Панайотова). Бил е парашутист, морски пехотинец, служител по специални операции по задържане в група „Делта“ в София.

Самият лектор разказа, че от малък си е задавал въпроса за смисъла на човешкото съществуване. В търсенията си е преминал през богоборчески период, продължил до неговата 38-годишнина. „Всичко това беше, защото не познавах Православието“ – каза г-н Граховски“.

Според наблюденията му повечето от хората, които се занимават с бойни изкуства, са търсещи личности, но има и такива, привлечени от възможността да придобият сила, да надделеят над другите, да ласкаят егото си; други пък са водени от чисто комерсиални мотиви.

Проследявайки пътя на бойните изкуства в Индия и Китай, стиловете, школите, видовете, Георги Граховски стигна до извода: „Няма го Бог в бойните изкуства! В тях акцентът пада върху духовното усъвършенстване без Бога. Докато в християнството цялата сила и познание произлизат от Бога. Но тази дарба не е за афиширане и реклама. Тя е за благото на всички останали. Силата се дава, за да служиш на Бога и на другите хора. Докато силата, с която се занимава окултното, е за лична употреба. А каква полза имаш да придобиеш целия свят и да загубиш душата си, обърна се към аудиторията лекторът, опирайки се на известния библейски цитат (вж. Марк. 8:36).

Беше обяснено, че бойните изкуства в Европа са свързани с езическите религии на Изток, като шаманизъм, пантеизъм, магии и пр. При тях в центъра е човекът, а в християнството – Синът Божий. Самоусъвършенстването на Изток е без истинския личен Троичен Бог, Който спасява.

„Докъде можеш да се самоусъвършенстваш и да побеждаваш? – попита водещият - Накрая ще излезе един петокласник с пистолет и ще те гръмне. Какво ще стане с душата ти? Човек е много слаб и него го провалят страстите, само с помощта на Бога той може да победи тази тъмна сила в себе си. Всичко, което отклонява човека от безсмъртието, е загуба на време“.

Подчертано беше, че физическата сила е свързана с духовната, но духовете може да са и демонични, от които нищо добро не може да се очаква. Без да се генерализира за всички бойни изкуства, в голяма част от тях има култ към тялото, с развитие на егото – нещо, което пречи на действителното израстване на личността. Истинското мъжество е да победиш себе си, а не човека до себе си, който е наш брат и наша сестра – отбеляза лекторът.

Беседата беше онагледена с фотоси, чрез които можеше да се види как в церемонията на някои от бойните изкуства съществува моментът на медитация, на омилостивяване на духовете чрез поднасяне на плодове, например; има го и преклонението пред портрета на сенсея (учителя) – гуруизмът и строгата йерархичност са характерни за сектите („Сенсеят винаги е прав!“).

Бог е заменен с човек, на когото тези воини се кланят и молят.

+  +  +

Видеозапис на цялата беседа, заснет от Веска Илиева, може да видите тук: I част,  II част и   III част.

 

IMG_9936 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „ОКУЛТНИ И СЕКТАНТСКИ АСПЕКТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА“ (С ВИДЕО)

 

IMG_9937 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „ОКУЛТНИ И СЕКТАНТСКИ АСПЕКТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА“ (С ВИДЕО)

 

IMG_9934 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „ОКУЛТНИ И СЕКТАНТСКИ АСПЕКТИ В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА“ (С ВИДЕО)