IMG_9619 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „АСТРОЛОГИЯТА - ЛЪЖЕНАУКА И ЖИВОТ БЕЗ БОГА“ (С ВИДЕО)На 6 юли в Лекционната зала на Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий” в столицата се състоя открита беседа на тема „Астрологията – лъженаука и живот без Бога“. Събитието се проведе с благословението на председателя на храма ставрофорен иконом Александър Георгиев.


 След общата молитва „Отче наш“ модераторът д-р Десислава Панайотова, директор на Енорийския център и ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий”, представи лектора, инженер Милен Минчев - православен християнин, бивш последовател на астрологията.    

В уводните си думи г-жа Панайотова очерта някои изходни пунктове на астрологията:

в днешно време астрологията се родее с теорията на прераждането, отречена от християнството;

- зодиакът като система на мислене и определяне на човешката съдба обезсмисля освещаването на човека чрез Божията сила, всепроникваща в нашия живот;

- тя е безбожие: звездите в лъженауката астрология имат тотемен ореол, както при езическите народи, които издигат тотема на своето племе и го почитат като божество. Астрологията е тотемизъм в астрален вариант.

– представлява форма на поклонение пред някакви животни, преобладаващи сред зодиакалните знаци. Поклонение пред творението, а не пред Твореца.

- астрологията се разобличава от факта, че съдбите на хората, родени в един и същ миг, са различни. Библейски пример за това са близнаците Исав и Иаков. Човешкият път зависи от това как човекът определя своя живот спрямо Бога. Праведността и освещаването на човека е това, което го води към спасение. Основното е дали човек живее с вяра в Бога или не.

- звездите и светилата имат служебна роля – да подпомагат човека, да бъдат „знакове на времето“, както четем в Библията. В центъра на света в християнството е Христос – Синът Божий, а в астрологията – слънцето. Тя е вид гадание, врачуване нещо, което категорично е отречено в Библията:

„… не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, и тъкмо поради тия гнусотии Господ, Бог твой, ги изгонва отпреде ти(Второзаконие 18:10).

 

Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света. По това познавайте Божия Дух (и лъжливия дух); всякой дух, който изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, е от Бога. А всякой дух, който не изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, не е от Бога; това е духът на антихриста, за когото сте слушали, че иде, па и сега е вече в света (Първо съборно послание на св. ап. Йоан Богослов – 4:1).

Астролозите правят опити да предвещават края на света, когато в Библията е казано, че това не ни е известно:

Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина (Матей 24:4-5). И тъй, бъдете будни, защото не знаете ни деня, ни часа, когато ще дойде Син Човеческий (Матей - 24:44).

Астрологията се заражда във Вавилон. Периодът XV - XVII в. бележи нейния бум в Европа. Била модерно занимание сред дворцовите среди. Дори астрономите се занимавали с астрология, за пари. Знае се, че Хитлер е бил привърженик на окултните практики, имал е трима придворни астролози.

Първите книги, излезли масово след демократичните промени у нас (1989 г.), са езотерични. Възползвайки се от глада за духовност, по това време, а и сега на читателя му се предлагат псевдодуховни четива. Например как човек сам да прави хороскопи. Телевизия, радио, списания и вестници бълват предсказания. Постепенно се създават школи в София, Варна, Стара Загора, с идеята да се развива бизнес.

Воден от интереса си към точните науки, през 1998 г. инженер Милен Минчев се записва в курс по предсказателна астрология. Лекциите включвали занимания с така наречените примарни дирекции. В определението на карма например е записано, че това е „натрупване на чувства и волеви импулси“. Астрологията е дефинирана като „наука, изкуство и религия“ (разпръсната мистика върху небесните тела). Имало значение дори в кой родилен дом си роден. Някои астролози събират данни от болници, ползват анализи, статистики. Има дори специални компютърни програми за т. нар. примарни дирекции (уж научен прогностичен метод). Изучават се детайлно хороскопите на известни личности, с цел търсенето на т. нар. кармични вериги. Астрологията се представя за някаква много сложна и точна наука, но всъщност е основана върху псевдоаналогия. Уж голяма тайна, а то манипулация с времето. Астролозите да прочетат какво пише в Свещеното Писание: „Не се пада вам да знаете времената и годините, които Отец е положил в своя власт“ (Деяния на св. апостоли - 1:7).

„Още веднага разбрах, че астрологията не е наука, че това е неблагодатно занимание – сподели инж. Минчев. - Заинтересувах се как стои въпросът с астрологията в Православието. Записах се в курса по катехизис в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий” в столицата. Научих, че заниманието с астрология е осъдено като лъжа и заблуда. Убедих се, че съдбата на хората, които се занимават с астрология, е предопределена – те ще бъдат в ада, ако не се покаят.

Като православни християни знаем, че предопределение няма. Ние сме създадени по образ Божий, а подобието зависи от нас.

На много места в Свещеното Писание има предупреждения за гадателите и за тези, които прибягват към тях:

И вие не слушайте вашите пророци и вашите гадатели, вашите съновидци, вашите магьосници и вашите звездобройци, които ви казват: "няма да служите на вавилонския цар". Защото те ви пророкуват лъжа, за да ви отдалечат от земята ви, та Аз да ви изгоня, и вие да загинете(Св. пророк Йеремия 27:9-10).

Ти си уморена от многото си кроежи; нека излязат ония, които наблюдават небесата, звездобройци и предсказвачи по новолуния, и да те спасят от онова, що трябва да ти се случи. Ето, те са като слама: огън ги изгори; не избавиха душата си от пламъка; не остана въглен да се погрее някой, нито огън, да си поседи пред него. Такива са станали за тебе ония, с които си се трудила, с които си търгувала от младините си. Всеки ударил по свой път; никой те не спасява“ - Исаия (47:13-15).

Гледайте, братя, да ви не увлече някой с философия и с празна измама според човешкото предание, според стихиите световни, а не според Христа; понеже в Него телесно обитава всичката пълнота на Божеството…“ Колосяни (2:8-9).

А на страхливи и неверни, на мръсници и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт“ Откровение (21:8).

Предпазване от заблуждения и предупреждения за занимаващите се с астрология и други гадания има на още много други места:

61 правило на Шестия Вселенски събор

Правило 36 на Лаодикийския поместен събор

Шестодневът на св. Василий Велики

Св. Амвросий Медиолански: Четвърти ден от сътворението на света - когато се създават светилата.

Св. Йоан Дамаскин: „Точно изложение на православната вяра“: "Звездите не са по никакъв начин предопределящи нашата деятелност. Всяко разумно същество е свободно същество".

Като всяка лъженаука, астрологията се прикрива зад наукообразност. Последователите ѝ твърдят дори, че в Библията имало скрита астрология. Любима тема на астролозите е появяването на Витлеемската звезда. Но св. Йоан Златоуст пише за нея, че не била звезда, а някаква разумна сила, тъй като не се е явила по законите на външната природа. Била е светоносен ангел, който води влъхвите към пещерата, в която се роди Христос.

Помолен да се включи в коментарите по темата, присъстващият на беседата свещеник Сергей Павлов от столичния храм „Св. вмчк Мина“, жк Модерно предградие, каза, че астрологията е стремеж да се типологизират хората. „Ако вярваме, че звездите определят всичко, тогава те определят кой да се спаси и кой не“.

Християнинът, който познава вярата си, знае, че в действителност това зависи изцяло от свободния избор на човека, с помощта на съдействащата Божия благодат.

 

Запис на беседата, заснета от Соня Анкова, може да видите тук.

 

IMG_9620 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „АСТРОЛОГИЯТА - ЛЪЖЕНАУКА И ЖИВОТ БЕЗ БОГА“ (С ВИДЕО)

 

 IMG_9623 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „АСТРОЛОГИЯТА - ЛЪЖЕНАУКА И ЖИВОТ БЕЗ БОГА“ (С ВИДЕО)

 

 

 

IMG_9626 Всемирното Православие - БЕСЕДАТА „АСТРОЛОГИЯТА - ЛЪЖЕНАУКА И ЖИВОТ БЕЗ БОГА“ (С ВИДЕО)