В отговор на писмо на Българския патриарх, в което е отправена молба иконата на св. Богородица "Достойно эсть", която се намира в Протатския храм в Карея, да бъде донесена в България за поклонение и духовна подкрепа на българския народ,  представителите и игумените в общия събор на 20-те свещени манастира в Света Гора, Атон са съобщили, че съгласно решение на Кинотиса, ще бъде изписано точно копие на свещената икона, което ще бъде донесено в България с представителство на Свещения кинотис, което ще бъде предадено като благословение от негова страна на Българската православна църква за освещаване и поклонение.

По решение на Светият Синод на Българската Православна Църква, иконата ще бъде тържествено посрещната на 27. октомври 2012 г  вечерта от 17.30 ч. в ПКСХП "Св. Александър Невски", във връзка със 130-годишнината от полагане на основния камък и сто години от приключването на строежа на храма.

На 27 октомври вечерта, последованието на молебена при посрещането на иконата "Достойно эсть", както и всенощното бдение ще бъде изпълнено източно пеене, от хоровете при Софийската духовна семинария и при Пловдивската света митрополия на два клироса в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Ще бъде подготвен и издаден луксозен брой на "Църковен вестник" от Синодално издателство, в който ще бъдат отразени събитията по повод годишнините и посрещането на Чудотворната икона.

На 28 октомври т.г. ще бъде отбелязана стогодишнината от приключване строежа на храма.

Тържествата ще се проведат и с подкрепата на Балканското атонско дружество.